Джон Тиндал: забравеният основател на климатичната наука

Ваня Милева Последна промяна на 02 август 2022 в 00:00 7758 0

Интересно защо ирландският учен Джон Тиндал, роден преди повече от два века, на 2 август 1820 г., не е много известен. 

И това е така, независимо от наличието на Центъра за изследване изменението на климата "Тиндал", на Националния институт "Тиндал" и на връх Тиндал в Алпите. На Луната и Марс има дори няколко планини Тиндал, ледници Тиндал и кратери Тиндал.

През 1859 г. Тиндал показва, че газовете, включително въглероден диоксид и водна пара, могат да абсорбират топлината. Неговият източник на топлина не е Слънцето, а излъчване от меден куб, съдържащ вряла вода. На съвременен език това е инфрачервено лъчение - точно като излъчваното от земната повърхност.

Преди откритията на Тиндал е имало изследване, което е показвало, че температурата на Земята е по-висока от очакваната, като се е предполагало, че причината се крие в атмосферата, която действа като изолатор. Но никой не е знаел, че обяснението е това, което сега наричаме парников ефект - газовете в атмосферата, улавящи топлината.

Това, което прави Тиндал, бе да открие и обясни този механизъм. Той пише: „Така атмосферата допуска навлизането на слънчевата топлина, но прeпятства изхода й, а резултатът е тенденция за натрупване на топлина на повърхността на планетата".

Той осъзнава, че всяка промяна в количеството водна пара или въглероден диоксид в атмосферата може да промени климата. Поради това неговата работа поставя основата на нашето познание за изменението на климата и метеорологията.

Тиндал обаче не е първият, който прави връзката с климата. Това е американката Юнис Фут (Eunice Foote), която през 1856 г. показва, използвайки слънчева светлина, че въглеродният диоксид може да абсорбира топлината. Тя предполага, че увеличаването на въглеродния диоксид ще доведе до по-топла планета.

Изследванията показват, че Тиндал не е знаел за нейната работата. Той без съмнение щеше да се изненада, откривайки, че жена-аматьор го е изпреварила за главната демонстрация на поглъщането на топлина от въглероден диоксид. Той не е вярвал, че жените притежават същите творчески способности в науката като мъжете.

Парниковият ефект. Кредит: EPA

Тиндал прави много други открития в различни области на физиката и биологията. Той изгражда репутацията си в неясната тема за диамагнетизма, слабото отблъскване на веществата с магнит. Това привлича вниманието на влиятелни хора като физика Майкъл Фарадей.

В рамките на няколко години той е сътрудник на Кралското общество, най-престижният научен орган във Великобритания и професор по естествена философия в Кралския институт, където остава до края на научната си кариера.

Скоро след това изследва структурата и движението на ледниците. После - абсорбцията на топлината от газовете, а след това и действието на светлината при предизвикване на химически промени. Тиндал обяснява и защо небето е синьо - синята светлина се разсейва повече от газове в небето, отколкото другите цветове поради късата си дължина на вълната.

Той открива също „тиндализацията“ - физическа техника на стерилизация - като прави експерименти заедно с френския биолог Луи Пастьор, за да подкрепи теорията, че микробите могат да причинят заболявания. Тази линия на изследване доведе до изобретяването на респиратор за пожарникари, въпреки че Тиндал никога не е получил патент. Той се ангажира с фундаментални изследвания, уверен, че други ще създадат полезни приложения.

Наука срещу религия

Като интелектуалец общественик Тиндал е един от най-силните гласове, застъпващ се за научно обяснение за природния свят и за самия живот, за научен натурализъм. В него нямат място религия и теология. Той излага тази позиция в своя известен Белфастки манифест през 1874г.

Ние изискваме и ще изтръгнем от теологията цялата област на космологичната теория. Всички схеми и системи, които по този начин нарушават областта на науката, доколкото те правят това, трябва да се подчинят на нейния контрол и да се откажат от всяка мисъл да я контролират.

Но той никога не е омаловажавал ролята на религията. Науката за него осигурява надеждни познания за света. Религията отговаря на емоционалните потребности на хората - роля, която според него може в крайна сметка да бъде заменена с поезията.

Тиндал от миналото и за бъдещето

Тиндал не се оженил, докато не минал  50-те си години, но любимата му Луиза го убила случайно през 1893 г. - давайки му свръхдоза на грешното лекарство в тъмнината. След това тя събира огромно количество материал, за да напише биографията му, но умира 47 години по-късно, без да завърши работата си.

Нейните чернови, както и дневниците на Тиндал, лабораторни тетрадки и хиляди писма се съхраняват в Кралския институт в Лондон. 

Кралският институт на Великобритания през около 1838г.

Неуспехът на Луиза да напише биография е част от причината той да не е много известен, но също така той има нещастието да умре понпо времето на кулминацията на революционните открития във физиката като квантовата теория и теорията на относителността. В известен смисъл той бе човек от миналото.

По негово време обаче малко хора осъзнават връзката между изгарянето на изкопаеми горива и възможното глобално затопляне. Науката за климата сега е бъдещето, а не миналото и затова е време да признаем и да отдадем дължимата почит на Тиндал като важен ирландски учен и общественик интелектуалец.

Източник: John Tyndall: the forgotten co-founder of climate science, Автор: Роланд Джаксън (Roland Jackson), научен сътрудник по история на науката и гостуващ сътрудник в Кралския институт, UCL

Тази статия е публикувана за първи път в The Conversation, Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !