20 септември 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Един неуловим разпад на Хигс бозона бе наблюдаван най-сетне

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 август 2018 в 14:2536770
Два експеримента в Големия адронен колайдер откриват доказателства за разпода на Хигс бозона на два дънни кварка (представени от сините конуси в тези визуализации на данни от такова събитие, регистрирани от детектора ATLAS).

Физиците от ЦЕРН регистрираха разпада на елементарните частици на полето на Хигс в два дънни кварка - екзотични, краткотрайни частици, които често се появяват след сблъсъци с високоенергийски частици, съобщава ScienceNews.

Неуловимият процес най-сетне бе наблюдаван шест години след първоначалното откритие на "божествения" Хигс от физици, работещи при Големия адронен колайдер (LHC) в ЦЕРН, Женева. Изследователи от два експеримента на LHC, ATLAS и CMS, съобщиха резултатите си едновременно на семинар, проведен в ЦЕРН на 28 август.

Учените не откриват Хигс бозона директно. Вместо това те регистрират отломките, произведени, когато Хигс се разпада на по-малко масивни частици. Бозонът на Хигс се очаква да се разпадне до два дънни кварка при повече от половината от случаите. Но учените досега не успяваха да разгадаят процеса, защото други механизми могат да произвеждат дънни кварки и да наподобят разпада на Хигс. Учените вече са наблюдавали, че Хигс бозонът се разпада на други видове частици, включително частиците светлина, фотоните, процес, който има по-малко проблеми с имитаторите на Хигс.

С откриването на бозона на Хигс през 2012 г. физиците попълниха последното липсващо парче от Стандартния модел, теорията за основните съставки на материята. Но физиците имат още какво да научат за поведението на Хигс.

Стандартният модел прави прогнози за това колко често Хигс трябва да се разпадне в различни типове частици. Дънните кварки са един от шестте типа кварки в Стандартния модел, всеки от които има различни свойства като масата и електрическия заряд. Докато най-леките кварки съставят често срещани частици като протони и неутрони, дънните кварки са относително тежки и редки.

СимволНазваниеЗарядМаса
българскианглийски
Първо поколение
d Долен down 1/3 ~ 5 MeV/c²
u Горен up +2/3 ~ 3 MeV/c²
Второ поколение
s Странен strange 1/3 95 ± 25 MeV/c²
c Чаровен charm (charmed) +2/3 1,8 GeV/c²
Трето поколение
b Дънен beauty (bottom) 1/3 4,5 GeV/c²
t Върховен truth (top) +2/3 171 GeV/c²

Физиците искат да измерят различните начини, по които се разлага бозонът на Хигс, за да видят дали стойностите съответстват на очакванията. Ако не, това може да означава, че нещо не е наред с теорията.

Но новите резултати отново подкрепят Стандартния модел.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Виц на деня: 13 септември
Виц на деня: 13 септември
13 септември 2019 в 00:003637
Защо не можем да се стоплим?
Защо не можем да се стоплим?
13 септември 2019 в 10:273474
Виц на деня: 13 септември
Виц на деня: 13 септември
13 септември 2019 в 00:00
Защо не можем да се стоплим?
Защо не можем да се стоплим?
13 септември 2019 в 10:27
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.