07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Една инжекция дава възможност за нощно виждане

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 27 март 2015 в 14:29 68852
Доброволецът Габриел Лисина след "инжекцията за нощно виждане". Снимка: Science for the Masses

През март 2014 г., група от независими изследователи успява да направи от очите на доброволец апарати за нощно виждане. Точно година след демонстрирането на опита, екипът на Science for the Masses (Наука за масите) публикува в статия подробности за уникалния експеримент.

Учените използват специална течност, наречена хлорин е6 (CE6), която е била открита в състава на вътреочна течност на дълбоководна риба, която има способността да вижда дори най-слабата светлина. Това решение е безопасно за хората и вече се използва в някои лечения на рак.

За въвеждането на разтвора в очната ябълка на доброволеца Габриел Лисина (Gabriel Licina), участник в биохимичните изследвания, т.нар. "биохакери" използват устройство, което прилича на миниатюрен кухненски шприц. Учените казват, че течността се въвежда директно в конюнктивалния сак, а когато тя стигне ретината, се разпространява над повърхността й.

Ефектът на нощно виждане се проявява в рамките на един час след приема на CE6 и продължава повече от няколко часа.

Лисина е виждал ясно обекти на разстояние от 50 метра при много слаба светлина. За да се оценят предизвикания ефект, изследователите са поканили още четирима доброволци за контролна група и провели поредица от визуални тестове.

"Проведохме три вида проверки: Доброволците трябваше да познаят символ от голямо разстояние, да различат картинка на различни цветни фонове в статично положение и да познаят символи на различни фонове в движение при различни разстояния,." - разказва водещият автор на проучването Джефри Тибец (Jeffrey Tibbetts).

Лисина, за разлика от контролната група, е успял да познае всички символи при много слаба светлина в 100% от случаите, докато доброволците с нормално зрение се справили само в 33% от случаите.

В бъдеще, екипът планира да проведе поредица от още по-сложни проверки, за да тестват границите на технологията.


ivanova 12.08 2015 в 14:12 2
+ 0
- 0
Не изглежда никак добре доброволеца дето са му пъхналитечността в очите. Ще има лош ефекти за очите може да ослепее мби.
Heisenberg 27.03 2015 в 16:10 1
+ 11
- 4
Oh that smelly smell that smells smelly...
Offnews, прекалявате вече с платените статии!...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.