23 февруари 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Едно от най-значимите открития на 2015 г. е полезен за климата сорт ориз

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 януари 2016 в 12:0331240

Точно когато климатичните промени заплашват да повлияят съществено на начина ни на живот в близкото бъдеще, изборът ни също може да задълбочи глобалното затопляне, включително какво избираме да ядем всеки ден. Затова учените са разработили нов полезен за околната среда сорт ориз, който беше определен като едно от най-значимите открития на годината.

Генетично-модифицираният ориз SUSIBA2 не отделя практически никакви парникови емисии по време на растежа си. Той е бил разработен от международен екип от учени от 3 континента.

Ключово за новия процес на растеж е елиминирането на продукцията на метан: това е един от най-големите причинители на парников ефект, а е изчислено, че 7 до 17% от общите емисии на метан идват от оризищата по света. Ако този процент може да се понижи значително, ефектът би бил огромен - метанът е около 20 пъти по ефективен от въглеродния диоксид при задържането на топлината в земната атмосфера

Учените от Щатския Енергиен Департамент и шведския Университет по земеделски науки открили ген в ечемика, който контролира как растението произвежда въглеродни съединения, след което успели да съшият този ген в оризовия геном. Този процес променил начина, по който ориза използва въглерода извлечен от атмосферата, като насочва повече от него в зърната и стеблата и по-малко към корените.

В резултат на това, количеството нишесте и добива на ориз се повишили, докато много по-малко въглерод оставал наличен за корените - въглерод, който в крайна сметка се превръща в метан от бактериите.

"Така имаме двойна печалба," твърди Кристен Дженсън (Christer Jansson) от Pacific Northwest National Laboratory, част от Щатския Енергиен Департамент. "Процесът води до понижени метанови емисии, което спомага за овладяването на климатичните промени и освен това води до продукция на повече биомаса - респективно повече храна. Този двоен ефект е нещо прекрасно."

Изследването, което беше публикувано по-рано тази година в Nature, беше наградено с голямата награда за Откритие на 2015 г. на списание Популярна наука.

Привързаността ни към ориза едва ли ще изчезне скоро - за повече от половината от човешката популация оризът е съществена част от ежедневната диета. След обещаващи полеви тестове проведени в Китай, сега учените искат да видят как техния генно-модифициран ориз ще се представи при конвенционално култивиране. Засега няма прогнози за това кога можем да очакваме този сорт на пазара. 

Източник: Science Allert


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.