09 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Египетски археолози откриха мумия на 3500 години (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 декември 2017 в 00:08 61940
Наскоро бе открита мумия в 3500-годишна гробница. Снимка: National Geographic

Египетски археолози намериха мумия в една от две неизследвани преди това гробници, съобщи в събота министерството на антиките на Египет.

Двете гробници се намират в некропола Дра Абу ел-Нага в Луксор. Гробниците са датирани от времето на 18-та династия, Новото царство, (1550-1292 г. пр.н.е.) и принадлежат на висши чиновници, които вероятно са служили тук, в древната столица Тива, сега в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, съобщи National Geographic.

Гробниците са открити през 90-те години от германския археолог Фредерика Камп. Тя обаче е стигнала до входната врата и никога не е влизала в тях, каза министерството.

Гробовете са били изследвани и номерирани от немския египтолог Фриедерике Камп-Сийфрайд (Friederike Kampp-Seyfried) през 90-те години. По това време гробницата, известна като Kampp 161 никога не е била разкривана, а гробницата, идентифицирана като Kampp 150 е разкопана само до входа й. Гробниците бяха наскоро преоткрити и разкопани от египетските археолози.

От откриването им от Камп "двете гробници са оставени недокоснати" докато не започва работа египетската археологическа мисия.

"Това е наистина изключителен ден", коментира министърът на антиките Халед ал-ал-Анани. Ал-Анани заяви, че откритията са част от усилията на министерството за насърчаване на жизнено важната за Египет туристическа индустрия, разчитаща в голяма степен на древните забележителности и която бе тежко засегната от екстремистките атаки и политически трусове след 2011 година.

Освен погребални предмети археолозите откриват "мумия увита в лен",  а "изследванията показват, че мумията може да е за висш служител или могъщ човек" по думите на министъра.

Стенопис в древноегипетската гробница, известна като Kampp 161, изобразяващ банкет, с фигури поднасящи дарове на обитателя на гробницата и съпругата му.

Детайли от 3400-годишния стенопис.

Имената на висшите служители, погребани в гробниците, остават неизвестно, тъй като все още не са намерени надписи с имената им.

Гробницата Kampp 161 е датирана по времето на царуването на Аменхотеп II или Тутмос IV , въз основа на стилистични и архитектурни сравнения с други гробници в района, което я прави на около 3400 години. Западната стена на гробницата се отличава на сложно изображение на социално събитие, вероятно банкет, с фигури поднасящи дарове на обитателя на гробницата и съпругата му. В гробницата бяха открити дървени погребални маски, останки от мебели, както и украсен ковчег.

Kampp 150 най-вероятно датира приблизително по времето на Тутмос I, един век по-рано от Kampp 161, въз основа на орнаментите, намерени в гробницата. Не е намерено име на надпис,  но много погребални печати, носещи имената на писар на име Маати и съпругата му Мохи, са намерени в двора на гробницата, може да намекват за самоличността на обитателя на гробницата. Археолозите откриват и цветни дървени статуи, погребални маски и увита в лен мумия в гробницата.

Фрагмент от погребална маска от наскоро откритата в 3500-годишната гробница в Луксор, на Западния бряг на Нил.

Снимка: Egypt Ministry of Antiquities

Дървена боядисана маска, намерена в една от гробниците. Снимка: Egypt Ministry of Antiquities

Разкопките на древни обекти в Египет се правеха по традиция от чуждестранни археологически експедиции, но фактът, че настоящото преоткриване и разкопки на гробниците се извършва от египетски археолози отразява нарастващия професионализъм и опита на местната научна общност.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.