Ел Ниньо през 2015 ще бъде най-мощният в историята

Събитието може да донесе бури в Калифорния и суша в Австралия.

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 август 2015 в 00:31 19873 1

Кредит NOAA

Повишените температури океанската повърхност в източната част на Тихия океан са знак за Ел Ниньо.

Американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) предупреждава: Ел Ниньо, набиращ сила над Тихи океан, може да стане рекордно мощен и да доведе до наводнения в западната част на Северна Америка и суша в Индонезия, Австралия и в някои части на Индия.

Ще отслабне с вероятност 85% според NOAA, едва през първите месеци на 2016 г., а пикът му ще бъде през ноември и декември на 2015.

Ел Ниньо е сложно климатично явление, което се повтаря в период от две до осем години. То представлява периодично затопляне на водите в източната екваториалната част на Тихия океан, което повишава температурите по целия свят. Предизвиква бури, наводнения, но и суша, оказвайки огромно влияние не само в тропичните части на Тихия океан и в околните страни, но и в Атлантически и Индийски океан.

През 1997-98 Ел Ниньо се свързва с хиляди смъртни случаи и десетки милиарди долари в щети от суша, пожари и наводнения в няколко континента. Затова е и предмет на постоянни и внимателни изследвания. 

Крис Сизър (Chris Caesar) от Nature обяснява защо този път Ел Ниньо е необичаен и как би могъл да повлияе времето по целия свят.

Как се образува Ел Ниньо?

Ел Ниньо се заражда в екваториалната част на Тихия океан, в следствие на сложни взаимодействия между повърхностните слоеве на водата и атмосферата. Постоянните източни ветрове (пасатите) носят тук сравнително по-хладна вода от дълбините на източната част на океана. Но веднъж на няколко години те отслабват и водата в централните райони, както и въздуха над нея се затоплят значително над нормалното. Горещият въздух се издига и се движи на север и на юг от екватора, променяйки циркулацията на ветровете във височини, на които се зараждат бурите.

Как учените прогнозират Ел Ниньо?

Метеоролозите от Съединените щати, Япония и Австралия наблюдават температурите на морска повърхност в ключови области на Тихия океан, например, един район, наречен Niño 3.4 в източната екваториална част на Тихия океан. Те следят температурата на водата под повърхността на океана и атмосферното налягане, а след това въвеждат тази информация в прогнозните модели.

Ако температурите на повърхността на океана в зоната Niño-3.4 са между 0,5 до 1 °C над средното ниво  в течение на три месеца, NOAA прогнозира слаб Ел Ниньо. Прогнозира се Ел Ниньо с особена сила, ако средната стойност се надвишава с 1.5 ° C. Тази година, зоната Niño е показала температури, които са с  2° C по-високи от средните и повече, според измервания на NOAA.

За сравнение, най-силният Ел Ниньо, откакто се записват наблюденията, е бил през 1997-98 г. , породен от температури 2,3 ° C над средното ниво.

Какво прави този Ел Ниньо по-различен?

Две неща. Започна необичайно рано - през март, вместо през юни. Това се случи, защото още неизстиналата вода от миналогодишния слаб Ел Ниньо, ускори старта му тази година, коментира Антъни Барнстън (Anthony Barnston), климатолог от Колумбийския университет в Палисейдс, Ню Йорк.

Това ще бъде втората поредна година с Ел Ниньо, след слабия в края на миналата година", добавя Барнстън. Подобен прецедент на два поредни Ел Ниньо се случи между 1986 и 1988 г. Тези фактори се комбинират за първи път и прогнозите са, че тазгодишният Ел Ниньо ще бъде по-силен и от 1986-1988, и от 1997-1998 .

Все пак, очаква се един силен Ел Ниньо ще донесе дългоочакваните валежи в Калифорния, страдаща четвърта година от суша. В други страни, ефектът му може да е обратен. В западните райони на Тихия океан Ел Ниньо създава високо атмосферно налягане, с което и суша и високи температури в големи райони на Австралия, Индонезия, а дори и Индия.

Снимка: kxan.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.08 2015 в 21:31

Статията е много хубава, прочетох я с интерес. Лека забележчица - пише се ИЗСТИНАЛ !