Електростимулации връщат на парализирани радостта от движението (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 август 2015 в 15:33 5688 0

Пет пациента на възраст 19-56 години, дълги години с парализирани долни крайници, могат отново сами да се движат, благодарение на неоперативно лечение с електростимулация на гръбначния мозък.

Технологията се основава на електростимулация - метод на рехабилитация, при който електродите са разположени върху определени точки по кожата на долната част на гърба. По време на стимулацията краката на пациента sа фиксирани с ремъци, висящи от тавана. В началото краката се движат некоординирано, но с течение на времето, пациентите усетили, че могат съзнателно да мърдат крайниците си. Амплитудата на движението им се удвоила само след четири сеанси.

В течение на четири седмици на 18-седмично проучване, лекарите давали на пациентите лекарство, наречено буспирон (buspirone). Това е психотропно лекарство, което имитира невротрансмитера серотонин, който вече е помогнал на мишки с определени увреждания на гръбначния стълб ходят отново.

Всички петима мъже били парализирани за повече от две години преди започване на лечението. Сеансите продължавали само 45 минути и се провеждали веднъж седмично. В резултат на това до края на изследването и след курса с буспирон можели да мърдат долните си крайници, без допълнително стимулиране. Това не означава, че пациентите могат отново да започнат да ходят, но все пак сега те могат да се чувстват краката си.

"Изглежда, че сме събудили някои мрежи в нервната система" - казва съавторът на проучването неврологът Виктор Реги Еджертън (Victor Reggie Edgerton). - "В бъдеще ще опитаме неинвазивната стимулация при хора с частична парализа."

Нашите резултати изглеждат много обещаващи и е необходимо понататъшно развитие на инвазивния и неинвазивния метод на електрическа стимулация. Напълно е възможно да намерим най-добрия засега начин на лечение. Но всеки случай е индивидуален - и напълно е вероятно, в някои случаи най-доброто лечение да е епидуралната стимулация, а в някои - неинвазивната".

Подробности от съвместното изследване на учените от Университета на Лос Анджелис и Сан Франциско, както и специалисти от Института Павлов, Русия, са били публикувани в Journal of Neurotrauma.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !