28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Електростимулации връщат на парализирани радостта от движението (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 август 2015 в 15:33 50000

Пет пациента на възраст 19-56 години, дълги години с парализирани долни крайници, могат отново сами да се движат, благодарение на неоперативно лечение с електростимулация на гръбначния мозък.

Технологията се основава на електростимулация - метод на рехабилитация, при който електродите са разположени върху определени точки по кожата на долната част на гърба. По време на стимулацията краката на пациента sа фиксирани с ремъци, висящи от тавана. В началото краката се движат некоординирано, но с течение на времето, пациентите усетили, че могат съзнателно да мърдат крайниците си. Амплитудата на движението им се удвоила само след четири сеанси.

В течение на четири седмици на 18-седмично проучване, лекарите давали на пациентите лекарство, наречено буспирон (buspirone). Това е психотропно лекарство, което имитира невротрансмитера серотонин, който вече е помогнал на мишки с определени увреждания на гръбначния стълб ходят отново.

Всички петима мъже били парализирани за повече от две години преди започване на лечението. Сеансите продължавали само 45 минути и се провеждали веднъж седмично. В резултат на това до края на изследването и след курса с буспирон можели да мърдат долните си крайници, без допълнително стимулиране. Това не означава, че пациентите могат отново да започнат да ходят, но все пак сега те могат да се чувстват краката си.

"Изглежда, че сме събудили някои мрежи в нервната система" - казва съавторът на проучването неврологът Виктор Реги Еджертън (Victor Reggie Edgerton). - "В бъдеще ще опитаме неинвазивната стимулация при хора с частична парализа."

Нашите резултати изглеждат много обещаващи и е необходимо понататъшно развитие на инвазивния и неинвазивния метод на електрическа стимулация. Напълно е възможно да намерим най-добрия засега начин на лечение. Но всеки случай е индивидуален - и напълно е вероятно, в някои случаи най-доброто лечение да е епидуралната стимулация, а в някои - неинвазивната".

Подробности от съвместното изследване на учените от Университета на Лос Анджелис и Сан Франциско, както и специалисти от Института Павлов, Русия, са били публикувани в Journal of Neurotrauma.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.