Eмоциите наистина могат да се разпознават по очите на хората

Антония Петрова Последна промяна на 26 февруари 2017 в 12:09 8006 0

Очите са огледало на човешката душа казват от прастари времена. И вероятно това е наистина така потвърждават учените. Ново проучване, публикувано в Psychological Science, разглежда по какъв начин хората могат да общуват и да подсказват емоционалното си състояние като използват очите си. Този начин на комуникация се използва ежедневно от всички, понякога несъзнателно. Но в проучването се казва, че това общуване е дори още по-дълбоко отколкото някога сме си мислили. 

Човешките очи предават невероятно разнообразие от сложна социална и емоционална инфромация. Все още не е установено кое физическо изражение на очите предава душевните състояния и по какъв начин става това, но в изследването се проучва хипотезата, че възприятието на получателя за дадено душевно състояние се основава на израза на очите, които от своя страна се използват като оптична функция от изпращача. 

Използваме очите на другите, за да заключим за дадено емоционално състояние, и заключенията, които правим, се свързват с оптичната функция на тези изражения, гласи проучването, водено от Дениъл Лий (Daniel H. Lee) от Университета в Колорадо в Болдър, САЩ (University of Colorado Boulder). 

Идеята, че чрез израженията на лицето хората общуват емоционално, не е нова, но Лий и съавторът на проучването Адам Андерсън (Adam K. Anderson) от Университета Корнел (Cornell University) са се насочили към разбиране по какъв начин израженията ни показват толкова сложни емоции и душевни състояния. "Стигнахме до Дарвин. Неговата теория за това как се е развило изражението до там да има сензорна функция за изпращача показва също така и как се е развило да има комуникационна функция за получателя", обяснява Лий.

Като взимат снимки на лица, включени в широко използвани бази данни, изследователите създават образци на шест изражения (на тъга, отвращение, гняв, радост, страх и изненада). При всеки въпросник 28 участници в проучването са виждали само очите на един от шестте образци и една дума, която да описва най-добре конкретното душевно състояние. Всеки участник е попълнил 600 такива въпросника. Учените след това са анализирали по какъв начин тези изражения на душевни състояния са свързани със специфичните движения на очите - отваряне на окото, разстояние между веждите и очите, извивката и наклона на веждите, както и бръчките около носа, слепоочието и под очите.

Без изненада резултатите са показали, че очите наистина предоставят силен сигнал за емоционалното състояние. Участниците непрекъснато са давали съвпадения на израженията на очите с кореспондиращата емоция. Присвиването на очите се асоциира с душевни състояния, свързани със социална дискриминация, като омраза, подозрение и агресия. Разширяването на очите пък се свързва с чувствителност, очакване, интерес и малодушие. 

Тези движения на очите се оказват изненадващо неуловими. Това вероятно обяснява защо хората не винаги разпознават комуникацията очи в очи. "Човешките изражения са изключително сложни - когато изброяваме лицевите си мускули, изчисляваме, че има най-малко 3,7 х 1016 различни комбинации, което е почти същото вероятностно пространство като два джакпота от тотото", обяснява Дениъл Лий. "Ние разгледахме само част от това пространство - районът около очите, и открихме, че едно просто физично измерение (присвиване и разширяване) обяснява по-голяма част от това сложно пространство в социалната комуникация", допълва ученият.

Хипотезата на Лий и Андерсън е, че тези противоположни типа изражения, зародили се по оптични причини, са се развили със социална цел и са започнали да действат като сигнали за душевни състояния. Например, присвиването на очите може и да се е появило с цел придобиване на по-добра визуална представа, вероятно в мигове на повишена концентрация като при лов или физическа конфронтация. Затова се и свързва с гняв и агресия.

Разгледани са и два допълнителни шаблона - на поза на очите, свързвана с радост, което се асоциира с позитивно душевно състояние като възхищение, и на поза, свързвана с тъга, която се асоциира с негативно душевно състояние като тревога. Резултатите от това изследване са показали, че очите предоставят еднакво силни емоционални сигнали когато са в контекста на цялото лице, дори когато шаблоните в долната част на лицето не показват същото като на очите изражение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !