Защо затваряме очите си, като кихаме?

Георги Гърков Последна промяна на 29 декември 2016 в 11:00 6261 0

Задължително ли е да си затваряме очите всеки път, като кихаме? Не е задължително.

Кихането, познато още като стернутационен рефлекс, предпазва носните ни пътища от чужди частици, като предизвиква въздушен приток от белите дробове със скорост от 4.5 м в секунда или 16 км/час.

И все пак това действие представлява много повече от изхвърлянето на въздух и чужди частици. Когато бъде приложена стимулация на центъра, отговарящ за кихане, в мозъчния ствол, той предизвиква мускулни съкращения от есофагуса до сфинктера. Тук попадат и мускулите, контролиращи клепачите. Някои хора, които кихат, дори пускат няколко сълзи.

Според Дейвид Хюстън от Тексаския А&M колеж по медицина затварянето на очите предотвратява попадането на изхвърлените частици в тях. В този смисъл то има предпазна функция.

"Чрез автоматичното затваряне на клепачите по време на кихането е възможно да се предотврати попадането на множество дразнители в очите", споделя той пред Livescience.

Ако хората решат, могат да опитат задържат очите си отворени по време на кихане. Не е необходимо да се тревожат, че техните очни ябълки ще изскочат, тъй като този мит няма научна подкрепа - допълва Хюстън. Статия от 1882 г. в New York Times разказва за жена, за която се твърди, че е изгубила едната си очна ябълка вследствие на тежко кихане.

"Не съществуват доказателства в подкрепа на такива твърдения", обяснява Хюстън.

"Освободеното налягане при кихането е твърде невероятно да накара дадена очна ябълка да изпадне, дори ако очите са отворени."

По-скоро по-голямото налягане от упорито кихане може да се натрупа в кръвоносните съдове - а не в очите или мускулите, които ги обграждат. Това повишено васкуларно налягане може да доведе до разкъсвания на капилярите, които са забележими по очните ябълки или по лицето на човек.

"Например по време на раждане прекаленото напъване може да предизвика кръвоизлив при някои вени, водейки до червен отенък по очите или лицето на майката", уточнява Хюстън. "Но е безотговорно да се твърди, че подобно налягане може да предизвика отделяне на орбитата."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !