07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Естествената инфекция и ваксинацията заедно осигуряват максимална защита срещу вариантите на COVID

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 декември 2021 в 00:01 80000
"Основното послание от нашето изследване е, че някой, който е имал COVID и след това е ваксиниран, развива не само увеличаване на количеството антитела, но и подобрено качество на антителата", казва д-р Ото Янг ​​от UCLA. Кредит: Aleya Spielman/UCLA Health

Комбинация от ваксинация и естествено придобита инфекция изглежда засилва производството на максимално мощни антитела срещу вируса COVID-19, установяват нови изследвания на Калифорнийския университет, Лос Анджелис (UCLA).

Констатациите, публикувани в рецензираното списание mBio, повишават възможността бустерите на ваксините да бъдат еднакво ефективни за подобряване на способността на антителата да се насочват към множество варианти на вируса, включително Делта варианта, който сега е преобладаващият щам, и наскоро открития вариантОмикрон. (Проучването е проведено преди появата на Делта и Омикрон, но д-р Ото Янг, водещ автор на изследването, заявява, че резултатите могат потенциално да се отнасят за тези и други нови варианти.)

„Основното послание от нашето изследване е, че някой, който е имал COVID и след това е ваксиниран, развива не само увеличаване на количеството антитела, но и подобрено качество на антителата – повишава способността на антителата да действат срещу вариантите“, отбелязва Янг, професор по медицина във Факултета по инфекциозни заболявания и микробиология, имунология и молекулярна генетика в  Медицинския факултет на UCLA.  „Това предполага, че повторното въздействие на шиповия протеин позволява на имунната система да продължи да подобрява антителата, ако някой е имал COVID след това е бил ваксиниран.

(Шиповият протеин е частта от вируса, която се свързва с клетките, което води до инфекция.)

Янг обяснява, че все още не е известно дали същите ползи ще бъдат реализирани за хора, които са ваксинирани, но не са се заразили с COVID-19.

Изследователите сравняват кръвните антитела при 15 ваксинирани хора, които преди това не са били заразени със SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19, с индуцирани от инфекция антитела при 10 души, които наскоро са били заразени със SARS-CoV-2, но все още неваксинирани. Няколко месеца по-късно 10-те участници в последната група са ваксинирани и след това изследователите отново анализират техните антитела. Повечето хора в двете групи са получили ваксините с две дози Pfizer-BioNTech или Moderna.

Учените оценяват как антителата действат срещу група шипови протеини с различни разпространени мутации в рецептор-свързващия домен, който е целта за антителата, които помагат за неутрализирането на вируса, като блокират свързването му с клетките.

Те откриват, че мутациите на рецептор-свързващия домен намаляват ефикасността на антителата, придобити както чрез естествена инфекция, така и чрез ваксинация, до приблизително еднаква степен и при двете групи хора. Когато по-рано заразените хора са били ваксинирани около година след естествената инфекция обаче силата на техните антитела е максимизирана до степен, че разпознава всички варианти на COVID-19, тествани от учените.

Изследователите предполагат, че повтарящите се ваксинации могат да имат капацитета да постигнат същотокато ваксинирането след COVID-19, въпреки че ще са необходими допълнителни изследвания, за да се отговори на тази възможност.

Справка: 

Previous Infection Combined with Vaccination Produces Neutralizing Antibodies with Potency against SARS-CoV-2 Variants
F. Javier Ibarrondo, Christian Hofmann, Ayub Ali, Paul Ayoub, Donald B. Kohn, and Otto O. Yang DOI: https://doi.org/10.1128/mBio.02656-21

Източник: Natural infection and vaccination together provide maximum protection against COVID variants, University of California - Los Angeles


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.