08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Флакони с надпис "едра шарка" са открити в лаборатория за изследване на ваксини в Пенсилвания

„Няма индикации някой да е бил изложен на малкия брой замразени флакони“, съобщава CDC.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 ноември 2021 в 15:46 49770
Вирусът на едрата шарка. Кредит: Pixnio

Няколко флакона с надпис "едра шарка" са открити в лаборатория за изследване на ваксини в Пенсилвания, съобщиха във вторник американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Няма индикации, че някой е бил изложен на малкия брой замразени флакони“, се казва в изявление на CDC, изпратено по имейл до CNN. „Замразените флакони с надпис „едра шарка“ случайно са открити от лабораторен работник, докато почиства фризер в лаборатория, която провежда изследвания за ваксини в Пенсилвания“, добавят от CDC. „CDC, неговите административни партньори и правоприлагащите органи разследват случая и съдържанието на флаконите изглежда непокътнато. Лабораторният работник, открил флаконите, е носел ръкавици и маска за лице. Ще предоставим повече подробности, когато са налични."

Според Yahoo News, които се позоват на сигнал, изпратен до ръководството на Министерството на вътрешната сигурност, флаконите са открити във фризер в понеделник вечерта в лаборатория на Merck край Филаделфия.

Най-близките обекти на Merck до Филаделфия са обширните кампуси в Уест Пойнт и Северен Уелс, окръг Монтгомъри, въпреки че не е потвърдено, че вътре в сградата има съмнителни флакони.

Едрата шарка, известна още като вариола, е обявена за ликвидирана през 1980 г. от Световната здравна организация след съгласувани глобални усилия за ваксиниране. Преди това вирусът, който лесно се предава от човек на човек, е заразявал 15 милиона души годишно и убивал около 30% от тях.

Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

През 2014 г. служители на Националния институт по здравеопазване откриват шест флакона с едра шарка в неизползвано складово помещение, докато опаковат лаборатория в кампуса на NIH в Бетезда, Мериленд, за да го преместят. Два от флаконите съдържат жизнеспособен вирус. CDC заявява по това време, че няма доказателства, че някой е бил изложен на съдържанието на някой от флаконите.

Все още се спори дали да се запазят проби от вируса или да унищожат всички известни копия.

Повечето рутинни ваксини са прекъснати през 1972 г., но военни и някои изследователи все още се ваксинират. 

Според специалистите ваксинираните може да имат поне известен имунитет за цял живот.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.