02 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Фракингът направи от Оклахома щат с най-висок риск за земетресения

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 март 2017 в 15:14 71620
Картата на рисковете от земетресения през 2017 г . USGS

Службата за геоложки проучвания на САЩ (USGS) публикува своята годишна прогнозна карта за риска от земетресения за територията на САЩ, която се оказа до известна степен изненадваща - вероятността един американец да преживее сериозно сеизмично събитие през 2017 г. всъщност е малко по-ниска, отколкото миналата година. Но само ако не е в Оклахома.

Един недооценен източник на катастрофални трусове е фракингът, при който се инжектира течност под високо налягане, за да се принуди нефта и природния газ да излезе на повърхността. Този тип събитие е известно като "индуцирано земетресение".

Вече излязоха на бял свят много доказателства, които определено свързват фракинга с сеизмичната активност, и щатите, които употребяват този вид добив е по-вероятно да изпитват земетресения с магнитут 3.0, отколкото други. Неслучайно, Оклахома, която е натоварена най-много с фракинг, е доказано, че е и с по-висок риск от големи земетресения през 2017.

"Индуцираната сеизмичност представлява най-висок риск в две области, Оклахома/Южен Канзас и района на Колорадо/Ню Мексико", обобщава USGS в изявление. "В тези области има значителна вероятност, че ще се появят през 2017 г. опасни нива на земни движения".

Общо 4 милиона американци са изложени на риск от развитие на значими сеизмични събития тази година, а 3,5 милиона от тях живеят в щати, в които има фракинг. Общият риск на опасност на САЩ е по-нисък през 2017 г. в сравнение с миналата година, макар че, все повече щати като цяло са въвлечени във фракинга и са далеч по-опасни сеизмично, отколкото преди.

По-значителните сеизмични събития през 2015-2016 в тези области са почти винаги свързани с фракинга.

Важно е да се отбележи, че фракинг трусовете, които са плитки, не се смятат за толкова опасни, колкото природните трусове. Едно от най-големите индуцирани земетресения в най-новата история стана през 2016 с магнитуд 5.8M в Оклахома, а по-рано през 2011 г. - 5.6 М, но повечето изглежда са около 3.0M, а в момента има по няколко от тях всяка седмица.

"Но да не се изследват индуцираните земетресения, предизвикани от фракинга, е малко безразсъдно" - пише IFLScience.

Що се отнася до останалата част на САЩ, Калифорния е добре известнa като най-коварната сеизмично част на САЩ. Oт USGS наскоро изчислиха, че там по същество има 100% вероятност част или цялата мрежа на плиткия разлом да се разкъса, предизвиквайки трусове до 6.7M през следващите три десетилетия.

Обаче от USGS заключават, че през 2017 г. "прогнозираният риск от опасни земни трусове в центъра на Оклахома е подобен на този на природните земетресения в райони с висока опасност като Калифорния," и това почти изцяло се дължи на фракинга в централните щати.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.