ГМО комарите ли са виновни за избухването на Зика в Южна Америка?

Ваня Милева Последна промяна на 01 февруари 2016 в 10:20 6036 0

Кредит www.globalresearch.ca

Вече се появиха няколко конспиративни теории, например в Reddit, според които за избухването на епидемията от Зика в Бразилия са виновни хората, създали генно модифицираните (ГМ) комари.

Първото и най-лесно за опровергаване е твърдението, че разпространението на епидемията Зика е станала заради полевите тестове на генно модифицирани комари в Бразилия. То се основава на това, че избухването на епидемията настъпва след полевите изследвания и че се случи долу-горе на същото място. Но когато се разгледат доказателствата, тази конспиративна теория се разпада, пише сайтът The Mad Virologist.

Мястото на полевите тестове на ГМ комарите 

Райони на епидемията от Зика в Бразилия, 2015

На тази карта са отбелязани местата на поява на случаи на микроцефалия, а не началото на епидемията. Но тази карта показва важна следа за началото на епидемията. Голям брой от случаите на микроцефалия са концентрирани около град Натал в щата Рио Гранде до Норте (в източния край, където са струпани голяма част от случаите). Това всъщност е градът, където симптоми, подобни на Зика, а не Денга или Чикунгуня, бяха описани за първи път в Бразилия.

На следващата карта е указан участъка, където са се извършвали полевите тестове на ГМ комарите, провеждани от компанията Oxitec, според привържениците на тази конспиративна теория.

Това e "мястото" на компанията Oxitec, където уж са ставали полевите изпитания на ГМ комарите

Проблемът е, че полевите изпитания на Oxitec са се извършвали в Джуазейро (Juazeiro) в щата Баия (Bahia), а на тази карта се сочи Джуазейро до Норте (Juazeiro do Norte) в щата Сеара. Джуазейро до Норте е на около 626 км от Натал, а самото място на тестовете, Джуазейро в щата Баия е на 880 км от Натал. Така че действителното място, където са се провеждали опитите е малко по-далече от началото на епидемията. Така или иначе комарите могат да изминат само около 60 км, така че това са непосилно големи разстояния.

Какво точно се е тествало на опитите с ГМ комари

В хода на полевите изпитания се е тествала възможността да се повлияе на мъжките ГМ комари Aedes aegypti така, че да се ограничи популацията на комарите. А резултатът бил поразителен - популацията намаляла над 90%. Мъжките комари били генетично стерилизирани. Обикновено мъжките насекоми се стерилизират с радиация, но този метод има недостатъци.

В мъжките на Aedes aegypti, върху чийто геном са поработили специалистите на Oxitec, съществува ген, причиняващ ранна смърт на потомството. В резултат тези комари се чифтосват с женските, но техните ларви загиват, преди да могат да пораснат до стадия на възрастен комар, когато вече насекомото е потенциален носител на болестта.

Тетрациклинът

Но има проблем, антибиотикът тетрациклин може да попречи на генетичния механизъм, който прави комарите стерилни. И това може да повиши малко жизнеспособността на поколението на мъжките ГМ комари.

Как тетрациклинът неутрализира стерилизацията на ГМ комарите на Oxitec.

Проблемът тук е, че този процес предполага тетрациклинът да присъства в достатъчно високи нива, за да се увеличи плодовитостта, 746-2500 пъти повече от най-високите отчетени в природата нива на тетрациклиновите съединения. Така че е практически невъзможно избягали от полеви изследвания комари да увеличат разпространението на вируса.

Още версии

Една още по-фантастична версия твърди, че Бил Гейтс разпространява вируса Зика с ГМ комари. Това е безсмислица, защото ГМ комарите са мъжки, а мъжките комари не хапят. А ако се установи извършване на експерименти или изпускане на ГМ организми без разрешение, това ще бъде краят на малка компания като Oxitec.

Друга теория на конспирацията твърди, че ваксината Tdap предизвиква микроцефалия - развалена или стара ваксина. Основанието на тази идея е, че вирусът Зика е бил открит през 1947 г. и не са регистрирани случаи на микроцефалия преди това в Бразилия. Има няколко проблема с тази теория. Първият е, че вирусът Зика е рядък вирус при хората до съвсем неотдавна. Друг проблем е, че ваксината Tdap никога не е била свързана с микроцефалия, а в Бразилия има 20-кратно увеличение на случаи от началото на избухването на епидемията.

Паниката около Зика в България

Напоследък има не малко внушения, че вирусът Зика е едва ли не пред вратите ни и ни чака пълномащабна епидемия, която ще доведе до това, че новородените ще станат с малки главички, а възрастните ще загинат от мускулна слабост.

Вирусът Зика не е смъртоносен за възрастните и причинената от него треска е лека. Но предизвиква тежки усложнения при бременните жени.

Да не забравяме, че преносителите на болестта - комарите - не летят през този сезон в Европа, а и разстоянието от Бразилия е трудно преодолимо за тях.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !