29 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Гърбатите китове могат да загубят статута си на застрашен вид

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 април 2015 в 10:29 49031
Гърбат кит близо до бреговете в края на март. Снимка: NOAA

Правителството на САЩ е предложило премахване на някои популации гърбати китове от федералния списък на застрашени видове вчера 20 април, като заявява, че голяма част от морските бозайници са се възстановили, откакто за първи път са били преброени, съобщава Science news.

"Това е добра новина за опазването на китовете и трябва да бъде повод за празнуване", - заяви Патрик Рамидж (Patrick Ramage), директор на програмата за китовете към Международния фонд за хуманно отношение към животните. "Това показва, че когато се вземат подходящи мерки за защита на китовете, те може да се възстановят."

Ако предложението бъде одобрено (което се очаква да се случи през следващата година), само две от 14-те популации на гърбати китове ще останат в списъка на застрашените популации.

"Гърбатите китове вече не са защитени от Федералния закон за застрашени видове, но ще продължат да бъдат охранявани от Закона за защита на морските бозайници", казва Дона Уайтинг (Donna Wieting), директор в Националната океанска и атмосферна администрация (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA), в отдела "Защитени ресурси в областта на риболова".

Гърбатите китове са включени в списъка на застрашените видове през 1970 г. след като ловът на китове е довел до значителното намаляване на броя им по целия свят. 

Новото предложение е резултат от проучване на NOAA от 2010г. на гърбатите китове, които вече са около 100 000. Въз основа на морфологични, генетични и биогеографски данни, агенцията е установила, че гърбатите китове не са единна глобална популация, а 14 различни сегмента, които рядко се смесват. Така например, популацията в Арабско море мигрира успоредно на екватора между бреговете на Йемен и Индия; 13-те други популации правят подобни сезонни миграции, но напречно. Някои мигриращи животни изминават около 6400 километра с цел размножаване или храна. "Научихме, че повечето популации до голяма степен са независими една от друга и ако полагаме грижи за тях поотделно, това ни позволява да съсредоточим защитата си към тези животни, които се нуждаят най-много", каза Айлийн Собек (Eileen Sobeck), сътрудник на NOAA.

Учените казват, че някои популации гърбати китове са ловувани повече от други и за по-дълги периоди от време, което обяснява защо някои групи от популациите остават малобройни. Има може би 500 в Арабско море, докато 10 000 идват до водите около Хавай за да се размножават, а други 21 800 мигрират между Западна Австралия и Антарктида. Предишни проучвания показват, че преди китолова, гърбатите китове са наброявали около 125 хиляди.

Еколозите като цяло са съгласни с препоръките на NOAA, но предупреждават, че гърбатите китове, а и всички видове китове, продължават да се сблъскват със заплахи като заплитане в риболовно оборудване, сблъсъци с кораби, замърсяването, климатичните промени и киселинността на океана. "Въпреки че предложението е повод за празнуване, е важно да се разбере, че някои групи от популациите все още се възстановяват и са пред риск от изчезване", казва Хауърд Розенбаум (Howard Rosenbaum), морски биолог и директор на програмата Wildlife Conservation Society’s oceans giants. 

Предложението на отдела за риболов към NOAA "ще бъде на разположение за обществено обсъждане в следващите 90 дни".


Ludmil 23.10 2015 в 21:28 1
+ 1
- 0
"повод за празнуване" как да го разбираме - ура, вече пак можем да ги избиваме>
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.