06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Германецът, по който всички бабички са луднали, е роден на днешната дата

| На този ден 14 юни 202703
Алоис Алцхаймер

Германецът, по който всички бабички са луднали, според вица, Алоис Алцхаймер е роден на днешната дата, на 14 юни 1864 г.

Алоис Алцхаймер е получил медицинско образование във Вюрцбург и Берлин и цял живот изучава заболявания на мозъка и нервната система: алкохолна психоза, шизофрения, епилепсия, сифилис на мозъка и други тежки заболявания.

Лекарите са добре познати за неговия обемен шесттомен труд "Хистологични и хистопатологични изследвания на сивото вещество на мозъка". И всички знаят за съществуването на болестта, която колегата на Алцхаймер, немският психиатър Емил Крепелин, кръщава на негово име. За заболяването на петдесетгодишната Аугуста Д. за първи път в публична лекция през 1906 г., която донася световна слава на Алцхаймер.

Сто години по-късно, през 2006 г., са изнесени тревожни цифри: от сенилна деменция от типа на Алцхаймер, или както се нарича популярно - болест на Алцхаймер, страдат в този момент 26 600 000 души в света.


Препоръчани материали
Simon Ajderian 07.09 2015 в 00:56 3
+ 4
- 0
Мисля, че трябва да се прави разлика между сенилната деменция и болестта на Алцхаймер - не са равнозначни.
Людмил Трифонов 25.07 2015 в 00:20 2
+ 1
- 4
M. Alzheimer е автоимунно заболяване. Причинява се от невроинфекция, която в ранните стадии на заболяването е излечима с назначаване на специфични антибиотици. В напреднали стадии уврежданията на невроните не винаги могат да се компенсират след излекуването. Етиопатогенезата е твърде сложна и няма възможност да бъде разгледана в тази кратка бележка. За интерсуващите се: http://t.co/LZieIHfQnK, http://t.co/uNjjLrxpMq
Поп Дръвчо 16.06 2015 в 11:32 1
+ 6
- 12
Абе, как се казваше тоя немец дето ми размества вещите у дома?
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.