Гигантски каньони на спътника на Плутон Харон (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 октомври 2015 в 11:20 5539 0

Кредит NASA/JHUAPL/SwRI

Харон.

Kосмическият кораб New Horizons изпрати най-детайлните досега изображения на голямата луна на Плутон - Харон.

Новите пълноцветни и с висока разделителна способност снимки дават възможност да се вникне в сложното минало на небесното тяло. По-специално, според геолозите, големите каньони, които се простират през цялото изследвано полукълбо на Харон, показват, че в някакъв момент кората на спътника може да е била разделена.

Снимките са публикувани на сайта на НАСА.

Харон е най-голямата луна на Плутон. Размерът на Харон е около два пъти размера на Плутон. Плутон и Харон винаги са обърнати един към друг с една и съща страна, подобно на Земята до Луната. Но приликата свършва до тук, защото Харон не е мъртво небесно тяло с кратери и много прах. Излезе, че има огромни каньони, планини и повърхност, покрита с различни химични съединения в различни цветове. Между другото, северният полюс на Харон е червен. Много вероятно е това да се дължи на голямо количество въглеводородни съединения, които по някакъв начин да попаднали на Харон от Плутон.

Дължината на каньоните, добре различими на новите снимки, е повече от 1600 км и достига дълбочина от няколко километра. В сравнение с Гранд каньон, извънземната системата е четири пъти по-дълга и около два пъти по-дълбока. Учените смятат, че тези структури продължават в другото полукълбо на Харон, което не е попаднало на снимките по време на прелитането на New Horizons на 14 юли.

"По съотношение на размера (на каньоните) спрямо Харон, тази структура много приличат на огромната система каньони (долините Маринър) на Марс." - обясни Джон Спенсър (John Spencer) от Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо.

Освен това геолозите забелязали, че в равнините на север от каньона има много повече кратери, отколкото в южното полукълбо на Харон. Това показва, че протичат мащабни процеси, вероятно криовулкани, които променят повърхността на спътника. 

"Мислехме, че вероятността да видим такива интересни характеристики на повърхността на спътника на планетата, който се намира на ръба на Слънчевата система, клони към нула. Не мисля, че можеше да ни зарадва нещо повече от това, което сега виждаме на Харон" - заяви Рос Байер (Ross Beyer) от Института за търсене на извънземен разум SETI в Маунтин Вю.

Пол Шенк, член на екипа на New Horizons, изказва една от хипотезите, обсъдени от учените. На Харон може да има вътрешен воден океан, който при замръзване силно да е променил обема си. Това би довело до разчупване на повърхността и изригване на "водна лава".

Детайли от големите каньони. Снимка: NASA/JHUAPL/SwRI

Двойната система Плутон/Харон. Снимка: NASA/JHUAPL/SwRI

Резолюцията на снимките позволява да се наблюдават обекти с размер около 800 м.

Учените очакват да получат от New Horizons и по-подробни снимки на Харон. Общо по време на прелитането покрай Плутон и Харон космическият кораб е събрал повече от 6 гигабайта научни данни, включително информация за атмосфера на планетата-джудже, слънчевия вятър, както и огромен брой снимки на повърхността. Повече от година ще е необходима за да се изпратят до Земята.

Следващата цел за New Horizons ще е обект от Пояса на Кайпер под име 2014 MU69. Предполага се, че има диаметър по-малко от 45 км. Сближаването с небесното тяло се очаква до 1 януари 2019 г.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !