Годишнина от премиерата на "Междузвездни войни"

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 май 2022 в 00:00 12767 0

На 25 май 1977 г. бе премиерата на една знакова филмова поредица, която развихри въображението на милиони хора по света - "Междузвездни войни".

От този ден в САЩ, а по-късно в останалата част на света, филмът създаде армия от фенове и се превърна в културен феномен.

Филмът веднага стана класика и откри ерата на специалните ефекти, донесе на създателите си фантастични приходи и принуди всички американски кина да се оборудват с долби системи.

По време на представянето на филма на премиерата режисьорът Джордж Лукас заяви, че филмът ще бъде многосериен, защото вече има достатъчно материал. И засега никой не се съмнява в това. 

Сагата „Междузвездни войни“ се състои от девет епизода (в последователност на събитията в сюжета):

  1. Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) (1999)
  2. Междузвездни войни: Епизод II - Клонираните атакуват (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones) (2002)
  3. Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith) (2005)
  4. Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда (Star Wars: Episode IV – A New Hope) (1977, 1997, 2004)
  5. Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара (Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back) (1980, 1997, 2004)
  6. Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите (Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi) (1983, 1997, 2004)
  7. Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) (2015)
  8. Междузвездни войни: Епизод VIII - Последните джедаи (Star Wars: Episode VIIІ – The Last Jedi) (2017)
  9. Междузвездни войни: Епизод IХ (Star Wars: Episode IХ) (2019)

Епизодите от 4 до 6 сформират „оригиналната трилогия“ (ОТ), от 1 до 3 сформират „прикуъл трилогията“ (ПТ), а епизодите от 7 до 9 представляват финалната „сикуъл трилогия“ (СТ).

Освен трите основни трилогии, е замислена и „антология“. В нея ще влизат 3 странични истории от вселената на „Междузвездни войни“. Първият филм от антологията вече излезе с името „Rogue One: История от Междузвездни войни“. Сюжетът му се върти около мисията на бунтовниците да откраднат плановете на първата „Звезда на смъртта“, най-мощното имперско оръжие по онова време.

Във втория филм от антологията се разказва за Хан Соло и се казва Соло: История от Междузвездни войни (2018).

Третият филм „Измамна Ескадрила“ (Rogue Squadron) се очаква да излезе на 22 декември 2023 г. Сюжетът все още не е известен.

Другите две антологии се очаква да излязат на 19 декември 2025 г. и 17 декември 2027 г., но заглавията са все още неясни.

Приходите от филмите са също космически. Филмовият епос „Междузвездни войни“ е вторият най-касов франчайз в историята, след филмовата вселена Marvel, със сбор от над 10,3 милиарда долара в световен мащаб.

Един много важен фактор за успеха на епизодите е, че "Междузвездни войни" е не просто добър филм, също така защото използва много стари идеи. Това е мнението на американския писател на научна фантастика Джеймс Гън, основател на Университетския център за изследване на научната фантастика в Канзас.

"Всички ние разчитаме на формите, които сме наследили от нашите предшественици в жанра - концепциите, идеите - и се надяваме да ги оформим в нещо ново и различно, дори да правим изкуство с тях", обяснява Гън. "Междузвездни войни" ги използваха много добре и това бе източникът на силата им".

И нека Силата бъде с нас!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !