08 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Група маймуни в Панама влязоха в каменната ера (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 юли 2018 в 12:38 82040
Снимка: YouTube

Изследователи откриха, че една от популациите на маймуни от вида белораменни капуцини (Cebus capucinus) в Панама са влезли в каменната ера.

Маймуните използват каменни инструменти, за да разчупят ядки и черупки, което ги прави четвъртият тип примати, които могат да го правят, освен нас, хората.

Описанието на откритието е достъпно в BioArXiv.

Както се съобщава в New Scientist, групата обитава остров Хикарон (Jicarón), малък остров край бреговете на Панама и част от националния парк Койба. Той обхваща три острова, всеки от които е населен с маймуни капуцини. Но само маймуните на остров Хикарон обаче са започнали да използват инструменти - и при това - не всички капуцини. Правят го само мъжките в определен район на острова.

"Бяхме изненадани, че това поведение е изглежда локализирано географски", коментира водещият автор Брендън Барет (Brendan Barrett) от Института по орнитология "Макс Планк" пред New Scientist.

Първият доклад за това поведение на маймуните в парка датира от 2004 г., когато съавторът Алиша Ибанез (Alicia Ibáñez) забелязва маймуни, служещи си с каменни инструменти. Изследователите се завръщат през март 2017 г. и залагат фотокапани на трите острова, за да уловят маймуните в действие.

Екипът свидетелства, че мъжките маймуни разбиват с инструменти кокосовите орехи, раците и охлювите. Не е ясно обаче защо това поведение не е по-разпространено в други групи на острова. Изследователите отбелязват, че отделни маймуни се местят от група в група, така че на теория иновациите трябва да се разпространят.

Екипът предполага, че е възможно влизането в каменната ера да е резултат от случайност, а не закономерен път в развитието на  приматите. Може би например, по-умен от средното индивид да е започнал да използва инструментите, а другите да го копират. Предвид ограничените възможности за хранене, инструментите могат да увеличат шансовете им за оцеляване.

Екипът се надява, че повече изследвания и по-нататъшни наблюдения на тези маймуни ще помогнат да се обясни какво се случва.

Белораменните капуцини са вторият американски вид, който влиза в каменната ера. Друга група капуцини от Южна Америка използват каменни инструменти и може да са правили това в продължение на 700 години. Другите два вида са макаци в Тайланд и шимпанзета в Западна Африка.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.