07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хапче с мъничка игла за безболезнени инжекции премина първите тестове върху хора

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 февруари 2020 в 02:14 33160
Предвидени са още изпитания на RaniPill, доставящи девет различни лекарства. Кредит: RANI THERAPEUTICS

Хапче, което може да замени конвенционалните инжекции, е преминало първите си изпитания върху хора, съобщава компанията, която го разработва.

„Това е напълно безболезнено“, казва Мир Имран (Mir Imran), ръководител на Rani Therapeutics от Сан Хосе, Калифорния. "Нито един човек не усети нищо".

Той заяви, че резултатите осигуряват надежда за милиони хора - например с диабет, които търсят алтернатива на болезнените инжекции. Освен това известно е, че един на всеки 10 души има страх от игли.

Хапчето RaniPill, както е наречено, изглежда като по-голяма версия на нормално хапче. При поглъщане то преминава през стомаха непокътнато. Външното покритие се разтваря само в по-малко киселата среда на червата.

Когато това се случи, се надува малък балон и изтласква малка игла в мускулната стена на червата, която инжектира лекарството в хапчето. След това балонът се обезвъздушава и останките от хапчето се отделят. В червата няма рецептори за остра болка и лечението става много бързо.

В проучването в Австралия 52-ата участници получават RaniPill, съдържащ октреотид, лекарство, използвано за лечение на някои видове рак и разстройства на растежа. Те не усещат никаква болка или дискомфорт, а хапчето е толкова ефективно при доставката на лекарството, колкото и конвенционалните инжекции.

Понастоящем октреотидът се прилага като голяма инжекция в седалищните мускули веднъж месечно. „Пациентите го описват като невероятно болезнено“, коментира Имран.

Много лекарства, като инсулин, се унищожават в червата при поглъщане, така че трябва да се инжектират директно. Но хората, които не обичат иглите, често забавят или пропускат инжекциите и в резултат могат да развият сериозни усложнения. Наличието на безболезнена алтернатива на инжекциите трябва да намали риска от това, както и да направи лечението по-приятно.

Rani Therapeutics преговаря с големи фармацевтични компании и регулатори в САЩ и ЕС, споделя Имран и компанията планира допълнителни изпитания през тази година. Хапчето ще достави първоначално девет лекарства, включително октреотид и инсулин.

Други групи също работят по подобни системи. Екип от MIT разработи хапче, предназначено да инжектира лекарства в лигавицата на стомаха, а не в червата, но досега е тествано само върху животни.

Източник: Pill with tiny needle for painless injections passes first human trial, NewScientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.