Хиляди черноморски делфини загиват от наранявания, свързани с войната (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2022 в 00:01 5951 0

Мъртви делфини

Кредит Юг.Today

Мъртви делфини са открити на брега на Одеска област.

Зачестяват съобщенията за делфини с наранявания, свързвани с войната от някои изследователи, намирани на бреговете на Черно море, което граничи с България, Грузия, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Специалистите са загрижени, че конфликтът в Украйна оказва влияние върху живота в Черно море, въз основа на внезапната и необяснима смърт на толкова много от красивите морски същрства.

Според експерти военните действия, водени по бреговата линия на Украйна, със сигурност причиняват огромни щети на околната среда, включително на местообитанията на делфините.

Конфликтът обаче затруднява събирането на точна информация. Така смъртните случаи на делфините засега остават загадка.

Хиляди делфини загиват по време на войната между Русия и Украйна

Иван Русев, изследователски директор на Националния природен парк "Тузла Естуари" в Украйна, описва на страницата си в социалните мрежи през последните 101 дни екологичните последици от инвазията.

Русев описва на страницата си във Фейсбук как делфини са изхвърлени на плажа с изгаряния според него от бомби и мини, вътрешни заболявания и симптоми на недохранване с дни.

Екологът отбеляза, че хиляди делфини вече са загинали въз основа на данни, събрани от него и неговите колеги и други изследователи в черноморските държави.

Мъртви делфини са открити на брега на Одеска област. Снимка: Юг.Today

Турската фондация за морски изследвания също изразява загриженост относно нарастващия брой смъртни случаи на делфини, твърдейки, че войната има „опустошителни последици“ върху морската екосистема.

Изследователската фондация съобщава в изявление, че войната е създала „криза в биоразнообразието“. Тя включва унищожаване на застрашените червени водорасли (които служат като местообитания за много морски видове) и превръщане на районите за хранене на рибите – включително делфините – в зона за морски военни действия.

Те също така изразяват загриженост относно риска от разливи на петролни продукти във водата от потъващи военни кораби.

Текущото морско биоразнообразие в района

Преди войната група от 100 учени от Черно море, Средиземно море и съседното Атлантическо море провеждат проучване на морското биоразнообразие, за да оценят броя на делфините в тези райони.

Според New York Times над 253 000 здрави делфина са обитавали Черно море, което показва стабилна екологична система.

„Заради войната между Русия и Украйна, биоразнообразието, морската, хранителната и екологичната сигурност са застрашени в Черно море“, се казва в изявление през април.

Мъртъв делфин на украински плаж. Снимка: Юг.Today

Изследователската организация по-рано предупреждава, че шумът от корабите и нискочестотните сонари вредят на морските диви животни, особено на делфините, които използват акустични методи за комуникация.

По-нататък се казва, че течовете на гориво и други замърсявания от потъналите военни кораби могат да влошат състоянието на околната среда.

Тъй като конфликтът продължава и опитите за събиране на данни са затруднени, е невъзможно да се каже каква част от четвърт милиона делфини ще оцелеят.

Източник: Thousands of Dolphins in Black Sea Die From War-Related Injuries Due to Russia-Ukraine Conflict, Ecologist Says
Tiffany Winfrey, Science Times.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !