Хирурзи са съживили сърце 7 часа, след като е спряло да бие

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 16:13 8022 0

Кредит www.washington.edu

Китайски лекари извършиха успешна операция за трансплантация на сърце, което не е работило в продължение на седем часа.

Обикновено се смята, че сърцето не може да се реанимира, след като не е функционирало за повече от шест часа, но наскоро проведена трансплантация в Източен Китай опровергава това, съобщава китайската агенция Синхуа.

24-годишен пациент на клиниката в Фуджоу спешно се нуждаел от сърдечна трансплантация, заради съсиреци в захранващата органа артерия. Намерен е подходящ донор в северната част на провинцията на около три часа път от болницата. При донора е установена мозъчна смърт, поради непоправимо увреждане от тумор в мозъка, но тялото му се поддържало живо с помощта респиратор.

"Сърцето на донора вече беше спряло да бие от 10 минути, когато пристигнахме около 21:00", заяви Хуанг Късян (Huang Xueshan), лекарят, извършил трансплантацията. "Но ние успяхме да изолираме сърцето само за две минути."

Лекарите се върнали в Фуджоу и започнали подготовката за операцията, която приключила в 2 часа през нощта. Успели да присадят сърцето, но то не биело. Неочаквано, около 4 часа, след седем часа "престой", трансплантираният орган отново заработил. 

"Този много рядък случай в медицината бе възможен благодарение на това, че донорът бе млад мъж и имаше много здраво сърце." - отбеляза д-р Хуанг.

Трансплантацията струва от 150 000 до 200 000 юана (между 23 100 и 30 800 щатски долара), а пациентът ще трябва да приема и медикаменти срещу отхвърляне на органа, които струват 2000-3000 юана на месец, според Хуанг.

Според агенцията, понастоящем в Китай 3 милиона души имат нужда от сърдечни трансплантации, но годишно се правят само 250 операции. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !