04 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хомеопатията е неефективна срещу детски настинки и грип

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 октомври 2018 в 08:49 79461
Хомеопатията не работи и според всичко, което знаем от науката, тя не може да работи.

Нов преглед на рандомизирани контролирани проучвания на обикновена настинка, грип и пневмония не откри никакви доказателства, че хомеопатията е ефективна по какъвто и да е начин.

Това е още един принос към камарата доказателства, че това е псевдонаука.

Мнозина (ако не всички) вярват в нелогични неща. В повечето случаи това не е безвредно - като например хороскопите (и тук може някой да възрази). Но някои вярвания са по-опасни от други, особено когато става дума за медицинска наука. Очевидно лекарствата не са идеални и все още има какво да се желае, но благодарение на медицинската наука ние живеем по-дълго и по-здравословно от всички поколения преди нас. Тогава защо се съмняваме в нея и я отхвърляме?

Хомеопатията противоречи на всичко, което знаем за химията, биологията и медицината. От теоретична гледна точка е напълно неправдоподобна, а проучване след проучване показват, че на практика няма ефект. Може да изглежда, че работи, но данните показват друго.

В ново проучване, публикувано в престижната Cochrane Database of Systematic Reviews, екип от изследователи разгледа доколко е ефективна хомеопатията срещу настинка, грип и пневмония.

Обичайните хомеопатични "лечения" за тези състояния включват Arsenicum album (арсенов триоксид), Euphrasia (растението очанка) и natrum muriaticum (или както повечето хора я наричат, готварска сол). Едно особено популярно средство срещу грип, наречено "Осцилококцинум" (Oscillococcinum), се получава от патешки черен дроб и сърце. Ако това не е достатъчно, за да ви разубеди, тогава вижте как се подготвят.

Хомеопатичните вещества са силно разредени във вода, често пъти с коефициент от едно на трилион или дори повече. Понякога те се разреждат толкова много, че нито една молекула от оригиналната субстанция не остава - от всичко, което знаем за химията, в тези вещества остава само вода. Предполага се, че това разтваряне прави веществата по-силни - което отново е против всичко, което знаем от физиката.

Авторите на новия преглед изследват литературата, за да намерят каквито и да са проучвания, сравняващи оралните хомеопатични лекарствени продукти с идентични плацебо или конвенционални лечения. Те откриха осем такива проучвания и тук става интересно.

Изследователите откриват осем подходящи проучвания. Няколко от тези проучвания показват някои предимства и на пръв поглед значи са достатъчно добри, след като са публикувани реферирано списание и са преминал теста peer-review, така че защо не? Но когато изследователите разглеждат детайлите, откриват всякакви проблеми, вариращи от големи несъответствия до очевиден конфликт на интереси - три от проучванията са финансирани директно от хомеопатичните производители. В тези проучвания дори и рецензентите са били съмнителни по собствените им твърдения.

"Едно проучване показва намаляване на тежестта на заболяването при прилагане на хомеопатия в определени моменти. Друго проучване показа намаляване на броя на респираторните инфекции през следващата година в терапевтичните групи, въпреки че повече от една четвърт от участниците не бяха отчетени в резултатите", пишат рецензентите.

Междувременно по-строгите проучвания постоянно не откриват никакви ползи от хомеопатията. Авторите дават категорично заключение:

"Няма убедителни доказателства, че хомеопатичните лекарствени продукти са ефективни при лечението на респираторни заболявания при деца".

Интересното е, че привържениците на хомеопатията често твърдят, че това е "истинска" лечебна практика, за разлика от съвременната медицина, която "прави всичко за пари". Но тези хора удобно пренебрегват факта, че хомеопатичните и билковите препарати са бизнес за много милиарди долари.

Но защо след като хомеопатията не работи и не може да работи (въз основа на почти всичко, което знаем за науката), все пак прави толкова много пари? Защото все пак има ефект? Едва ли. А вие какво мислите?


vmv
Рейтинг : 8419
05.10 2018 в 11:49 1
+ 1
- 5
Употребяващите не са глупаци, а отчаяни хора. И вярващи - вярата им помага -плацебо ефект-около 30% помощ от тялото, ако е здраво. Не ги интересува, че са "измамени" в "разреждането".
Просто - известно е, че няма "памет на водата", но "памет на разтвор" има и специалистите по лекарства- това приготвят. Съпроводено с изследвания - направеното отива на пазара. Описани са и очакваните резултати - приятни-неприятни - да се знаят!
Формално - това правим с "измиване на ръцете", например - силно разреждаме наличието на "микроби", които биха попаднали в организма, ако не го правим. Не е хомеопатия и пиенето на чай, и др. ... супи. Но - помагат за оводняване и с вещества в прилични концентрации. нужни за нормално съществуване. Супата лекува! за възвръщане към здраве.
 
Още от : Новини
03 декември 2021 в 12:450
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.