Хората са трансформирали земята в продължение на 12 000 години и то не по разрушителен начин

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2021 в 13:42 7297 0

Ангкор, Камбоджа. Кредит: University of Maryland Baltimore County

Разпространено е схващането, че природата е нещо извън нас, хората.

От религиозните текстове, които учат, че Бог е осигурил господството на хората над Земята, до футуристичната литература, представяща природата като наше минало, а човешките технологии като наше бъдеще, идеята, че хората са извън и дори превъзхождат природата, е дълбоко вкоренена.

Това разделяне, това разграничаване от природата, безспорно е дало оправдание за нашето неистово унищожаване на останалия жив свят и дори е накарало някои да твърдят, че нашата човешка природа е несъвместима със самата природа.

Сега огромно международно изследване, включващо специалисти от различни науки - география, археология, екология и опазване на природата - добавя още доказателства, че тази идея е лъжа.

Изследователите установяват, че през по-голямата част от нашата история човечеството е живяло в равновесие с нашия свят, въпреки че сме променили по-голямата част от земната повърхност на Земята много по-рано, отколкото сме осъзнали.

"Обществата са използвали своята среда така, че да се съхрани по-голямата част от нейното биоразнообразие и дори да се увеличи биологичното разнообразие, производителност и устойчивост", подчертава Ерле Елис (Erle Ellis), специалист  по екологични системи от Университета в Мериленд.

Анализирайки реконструкцията на глобално използване на земята от хората в миналото и сравнявайки това с глобалните модели на биоразнообразие, изследователите установяват, че до 10000 г. пр. н. е. хората са трансформирали почти три четвърти от земната повърхност - можете да видите интерактивна карта на това тук.

Това отменя предишните модели, които предполагат, че повечето земи все още са необитаеми дори до 1500 г.

„Земите, които сега се характеризират като „естествени“, „непокътнати“и „диви“, обикновено имат дълга история на употреба от хората“, обяснява  Джеймс Уотсън (James Watson) от Университета в Куинсланд.

"Дори преди 12 000 години по-голямата част от земната земя е била обработвана от хората, включително над 95% от земите в умерения пояс и 90% от тропическите гори."

Трансфорнирането описва промени на системно ниво, които имат каскадни екологични последици, включително негативни резултати като изчезването на мегафауната.

И все пак тези интервенции осигуряват и важни екологични функции като разпространението на семена и обогатяването на почвите с хранителни вещества. Това разширява местообитанията за други растителни и животински видове и увеличава биологичното разнообразие.

Глобални промени в антропогенните биоми и популациите от 10 000 пр.н.е. до 2017 г. н.е. (A) Карта на антропогенните биоми през 2017 г.. (В) Глобални промени в антропогенните райони, като промените в населението са обозначени с червена линия. Антропогенните биоми се класифицират по гъстота на населението и доминиращо интензивно земеползване.(натиснете за по-голям размер) Кредит: People have shaped most of terrestrial nature for at least 12,000 years, Erle C. Ellis et al.

Независимо от това, проблематичната идея, че сме отделени от природата, дори е проникнала в онези, които се борят, за да забавят унищожаването й.

„Съществува парадигма сред еколози, природозащитници и политици, че човешката трансформация на земната природа е предимно отскоро и по своята същност е разрушителна“, коментира Уотсън.

Напоследък със сигурност се проявява по този начин, но очевидно не винаги е било така - присъствието на човечеството не винаги е унищожавало живота около нас. Изследователите отбелязват, че в много райони мозайки от разнообразни пейзажи, стопанисвани от хората, са били поддържани в продължение на хилядолетия.

Те са използвали стратегии като засаждане, опитомяване на животни и управление на екосистемите по начин, който направи ландшафта не просто по-продуктивен за нас, но помага и за поддържането на богатство от видове.

"Нашето проучване установи тясна връзка между областите с високо биологично разнообразие и районите, отдавна заети от коренното им население", съобщава археологът от института "Макс Планк" Никол Бойвин (Nicole Boivin).

"Проблемът не е в използването само по себе си, а в начина на използването на земята, който наблюдаваме в индустриализираните общества - характеризиращ се с неустойчиви земеделски практики и неограничен добив и експоатация".

Нещо повече, в райони, които сега се характеризират като естествени, настоящите региони с голямо разнообразие са по-силно свързани с това земеползване в миналото, отколкото с настоящите модели на земеползване.

"Трябва да признаем, че някои видове човешка дейност - особено по-традиционните практики за управление на земните ресурси, които се виждат в археологическите свидетелства или практикувани днес от много коренни народи - всъщност наистина подкрепят биологичното разнообразие. Трябва да насърчаваме това", смята Бовин.

Антропологът от Университета в Мейн Дарън Ранко отбеляза, че макар коренните хора да управляват около 5% от земите по света, те в момента съдържат 80 % от световното биологично разнообразие и са изключени от управление и достъп в защитени зони като националните паркове на САЩ.

Въпреки че никой не предлага да се върнем към предтехнологичните общества от нашето минало, идеята е да се учим от различни начини на живот, доказали своята полза през вековете.

Оттам нататък можем да намерим нови и по-добри пътища напред с помощта на нашите съвременни технологии и голяма част от това е признаването, че сме част от природата, както природата е част от нас.

Справка: People have shaped most of terrestrial nature for at least 12,000 years, Erle C. Ellis, Nicolas Gauthier, Kees Klein Goldewijk, Rebecca Bliege Bird, Nicole Boivin, Sandra Díaz, Dorian Q. Fuller, Jacquelyn L. Gill, Jed O. Kaplan, Naomi Kingston, Harvey Locke, Crystal N. H. McMichael, Darren Ranco, Torben C. Rick, M. Rebecca Shaw, Lucas Stephens, Jens-Christian Svenning, and James E. M. Watson

PNAS April 27, 2021 118 (17) e2023483118; https://doi.org/10.1073/pnas.2023483118

Източник: Humans Shaped Life on Earth For 12,000 Years, And It Wasn't All Doom And Destruction, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !