07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хората в Близкия Изток са кремирали починалите преди 9 000 години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 август 2020 в 15:20 54400
Снимка на костите на място. Снимка: Fanny Bocquentin et al. PLOS One 2020

Ново изследване, публикувано в списание PLOS One, представя разкопките на място в Близкия Изток, където е извършена първата позната кремация в историята, още през 7 000 г. пр.н.е. Учените откриват останките на млад човек, чиито кости са увредени от нарочно изгаряне на тялото. 

Екипът, ръководен от Фани Бокентен (Fanny Bocquentin) от френския Национален научен изследователски център (CNRS), прави разкопки на неолитното селище Бейсамун в Северен Израел. Те откриват древна яма за кремиране, която съдържа останките на цяло тяло, нарочно изгорено като погребална практика. Въпреки че някои части от скелета са разместени, учените отбелязват, че е останал почти правилно подреден, което означава, че тялото е положено в ямата цяло, а не на части.  

Изследването на костите показва, че това е млад възрастен от около 7013-6700 г. пр.н.е., което го прави най-древният пример за кремация в Близкия Изток, позната на науката. Костите са открити в отворена отгоре яма с изолирани стени и носят следи от изкривяване, свиване, сцепване и пукнатини по дължината, които показват, че са били нагрети до около 500°C.

Снимки на части от различни скелетни елементи след почистване и подреждане. Кредит: Fanny Bocquentin et al. PLOS One 2020

Учените са сигурни, че става дума за кремация на тяло, а не случайно запалване на останките, благодарение на анализ на останките от растения в ямата. Може да предполагате, че след горене при такава висока температура не биха останали много доказателства, но учените прилагат мултидисциплинарен подход от археотанатологията, пространствения анализ, изучаването на човешки и други останки и дори анализ на почвата, да за определят етапите и техниките, приложени в погребалния ритуал.

Тази кремация се е случила по време на значим период за погребалните практики в Близкия Изток, когато традиционните практики като отделяне на главата на починалия или погребения в селището, започват да отпадат. Този преход към нови подходи за полагане на телата вероятно показва промяна в значението на починалия в обществото. Бокентен и колегите й искат да намерят повече доказателства за такива ранни кремации и да разберат по-добре тяхното практикуване и какво показват за промяната на отношението на ранните хора към техните мъртви.

Източник: IFLScience - Humans Have Been Cremating Their Dead For 9,000 Years


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.