И затъмнените сателити на SpaceX все още пречат на работата на астрономите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 септември 2020 в 09:14 5408 0

Кредит CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/DECam DELVE Survey

При наблюдение с 4-метровия телескоп Blanco в Интерамериканската обсерватория Серо Тололо (CTIO), програма на NOIRLab на NSF, астрономите Клара Мартинес-Веласкес и Клиф Джонсън забелязват ивици светлина, произведени от сателитите Starlink на SpaceX.

Масивните съзвездия на сателитите Starlink, изстреляни в ниска околоземна орбита от компанията на Илън Мъск SpaceX продължават да затрудняват изследванията на астрономите по света. 

Скоро след като SpaceX започнаха да изстрелват сателитите, астрономите разбират, че повърхността им е толкова отразяваща, че блокират възможността на обсерваториите да изучават космоса. От SpaceX отговарят на недоволството създавайки по-малко отразяващи сателити за следващите изстрелвания, наречени DarkSats. Но според публикация в Scientific American, подобрените сателити все още са твърде ярки и продължават да пречат на изследванията. 

Скорошните наблюдения на новите DarkSats показват, че те са само на половина по-ярки от оригиналните сателити. Това е напредък, но те все още причиняват сериозни смущения за астрономите, чиито наблюдения са блокирани от ивици светлина, когато сателитите минават над уредите.

"Не бих приел DarkSat за победа, а по-скоро за добра стъпка в правилната посока", смята Джеръми Треглоан - Рийд (Jeremy Tregloan-Reed), астроном от Университета на Антофагаста в Чили. 

Според Мередит Роулс (Meredith Rawls) от Университета на Вашингтон, проблемът е, че ако SpaceX продължи по този начин без да решава проблема, други компании да решат да изпращат собствени системи от сателити, без да се вземат предвид нуждите на астрономите. 

Ако това се случи, учените може да нямат много възможни ходове за действие, освен да последват не особено гъвкавата идея на Илън Мъск да изпратят в космоса нови орбитални обсерватории, разположени зад неговите сателити. 

Източник: Futurism - SPACEX’S DARKER STARLINK SATELLITES ARE STILL RUINING ASTRONOMERS’ RESEARCH

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !