Има ли пингвини на острови от боклуци? Не, но засега (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 юни 2018 в 11:12 13526 0

Световната фондация за дивата природа (WFF) публикува на Facebook страницата си видео, показващо група пингвини плаващи върху нещо, което изглежда като остров от пластмасови отпадъци.

Вероятно, за да се повиши осведомеността ни за степента на замърсяването на океана.

Неотдавнашно проучване изчисли, че близо 150 милиона тона пластмаса понастоящем замърсяват световните океани, но наистина ли е достигнало точката, в която пингвините живеят на пластмасови острови?

Вижте станалият популярен видеоклип:

Шокиращият видеоклип, публикуван за пръв път през април 2018 г., предизвика масов гняв и чувство за вина у много хора, които се питаха: "Как могат хората да направят това?"

"Ние, хората, играем с равновесието на природата. Надяваме се, че не е твърде късно!", пише ScienceGlobalNews.

Според сайта Snopes, който се занимава с проверка на различни факти, кадрите са манипулирани дигитално от WWF, за да изглеждат така, сякаш пингвините са стъпила на пластмасовите боклуци.

Но да не бързаме с присъдата: "Фалшиви новини!".

WWF е направила клипа с образователна цел. Освен това фондацията пуска видеото  на 1 април, Деня на шегата (лъжата и измамата), а първоначалният им Facebook пост е свързан с статия, която обяснява, че макар кадрите да са фалшиви, проблемът е реален:

"За щастие няма пингвини на острови от пластмасови отпадъци. Всички пингвини, които заснехме, са добре и продължават да живеят щастливо на своя остров от лед. Кадрите са монтирани. Но живеем в свят, където такива опасности от замърсяване могат много бързо да станат реални", се казва в статията.

Целта на WWF? Да ни накара да мислим за това, което сме направили - или по-точно за това, което ще направим.

"Всички трябва да се замислим върху това, което правим на нашата планета с нашето ежедневно поведение", продължава статията на WWF. "Пластмасата задушава моретата и трябва да действаме спешно, преди историите, които звучат невъзможно, да станат възможни".

До 2050 г. учените предсказват, че в океана ще има повече пластмаси, отколкото риба. Не е трудно да си представим бъдеще, в което пингвините ще са принудени да слачат в океана от купчина отпадъци.

Световната фондация за дивата природа не е първата природозащитна група, която използва творчески, макар и заблуждаващ начин, за да насочи вниманието на обществеността към екологични проблеми като замърсяването на океана, с изяви, които може да са създадени с добри намерения, но също така могат да заблудят зрителите.

Един такъв пример е снимка на скулптура на кит, направена изцяло от океански отломки, която заблуждава, че това е истински кит, който е изхвърлен на брега с повече от шестдесет килограма боклук в стомаха.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !