28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Има връзка между Слънчевия цикъл и Ла Ниня и Ел Ниньо (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 април 2021 в 13:18 27370
Карта на аномалната температура на водата [° C] в океаните при Ел Ниньо през декември 1997 г. Кредит: NOAA.

Неотдавнашно проучване предостави доказателства, че може да има връзка между Слънчевия цикъл и прехода от Ел Ниньо към Ла Ниня в Тихия океан.

Наскоро бе публикувана статия в списание Earth and Space Science, в която Робърт Лиймън (Robert Leamon) от Университета на Мериленд-Балтимор и неговият екип доразвиват тази възможна връзка.

Ако връзката, очертана в статията се потвърди, това може значително да подобри предсказуемостта на най-мащабните метеорологични събития Ла Ниня и Ел Ниньо, които имат редица сезонни климатични ефекти върху сушата. Например южната част на САЩ е по-топла и по-суха по време на Ла Ниня, докато северната част на САЩ е по-студена и влажна.

Изследователите проучват добре познатия 11-годишен цикъл на слънчевата активност, който се характеризира с това, че началото и краят никога му не са ясни, а по-скоро размити и непредсказуеми. Те разглеждат 22-годишния цикъл, който е по-точен и бележи началото и края на цикъла на магнитната полярност на слънцето.

22-годишният цикъл започва, когато противоположно заредените магнитни ивици, които обвиват Слънцето, се появят близо до полярните ширини на звездата, според последните проучвания. По време на цикъла тези ленти мигрират към екватора - причинявайки появата на слънчеви петна, докато пътуват през средните ширини. Цикълът приключва, когато ивиците се срещнат в средата, взаимно се унищожат в т. нар. терминаторно събитие. Тези терминатори осигуряват точни ориентири за края на един цикъл и началото на следващия.

Противоположно заредените магнитни ивици, представени в червено и синьо, се движат към екватора за период от 22 години. Когато се срещнат на екватора, те се унищожават взаимно. Вдясно: Най-горната анимация показва общия брой слънчеви петна (черно) и приноса от северното (червено) и южното (синьо) полукълбо. Доли се показва местоположението на петната. Кредит: Scott McIntosh/National Center for Atmospheric Research/University Corporation for Atmospheric Research

Точноа тези терминаторни събития на слънцето наблюдават Лиймън и неговият екип, това са специфични моменти, известни от началото на 60-те години.

Всички тези моменти са сравнени с морската температура в Тихия океан. Оказа се, че всичките пет терминаторни събития в периода до 2010-11 г. съвпадат с момента, когато на Земята Ел Ниньо (когато морската вода е по-топла от средната) се превръща в Ла Ниня (когато морската вода е по-студена от средната).

Краят на най-новия цикъл на слънчевите петна също съвпада с началото на Ла Ниня. Връзката между цикъла на слънчевите петна и редуванията на Ел Ниньо и Ла Ниня може да бъде случайна, но вероятността случаят да е такъв, изглежда много малка: 1 на 5000.

Ако се включи шесто терминаторно събитие, което също съвпада с преминаването от Ел Ниньо към Ла Ниня, тогава този шанс е още по-малък.

Не е известно как точно цикълът на слънчевите петна влияе на метеорологичните сезони на Ла Ниня и Ел Ниньо. Може би слънчевите петна влияят върху количеството космически лъчи, които бомбардират Земята, но тогава въпросът е каква връзка има между космическите лъчи и времето на Земята и тази връзка също не е ясна.

Справка: Termination of Solar Cycles and Correlated Tropospheric Variability
Robert J. Leamon Scott W. McIntosh Daniel R. Marsh, Earth and Space Science, Open Access
First published: 24 February 2021 https://doi.org/10.1029/2020EA001223

Източник: New study ties solar variability to the onset of decadal La Nina events, Eurekalert, National Center for Atmospheric Research/University Corporation for Atmospheric Research


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.