Имитирайки червей, амеба или охлюв ще изследваме опасни планети

Наука OFFNews Последна промяна на 25 януари 2016 в 15:00 2840 0

Кредит NASA/Langley Research Center

Bladder Bot (дизайн на амеба), Inchworm Robot (робот, подобен на червей), Electromagnetic Sphere Robot (робот - електромагнита сфера), Polymer Cell Robot (полимерна клетка) от ляво надясно и от горе надолу.

Инженерите от НАСА работят по създаването на ново поколение роботи, които ще се движат по повърхността на планетите не на колела, а имитирайки движенията на червей, амеба или охлюв.

Това става ясно от документ, публикуван от агенцията.

Новото поколение роботи на НАСА, които ще изучават повърхността на планетите от Слънчевата система, няма да приличат на съвременните роувъри, а на меки червеи и амеби. Те ще "пълзят", а няма да се придвижват на колела по повърхността на далечните светове, съобщава изследователският център "Ленгли" на НАСА.

Още от времето на пускането на първия съветски "Луноход" конструкцията на всички марсоходи и други роувъри практически не се е променяла - те представляват многоколесни машини, които се предвижват по повърхността на изучаваните планети по същия начин, както земните им "обикновени" аналози.

Този подход ограничава значително маневреността на роботите и не им позволява да се изкачват по прекалено стръмни територии, да се спускат през тесни места и като цяло принуждава операторите да ги управляват особено внимателно.

Именно поради тази причина, през последните години НАСА активно събираше идеи за създаването на принципно различни машини, способни да изучават други светове с много по-голяма маневреност, проходимост и издръжливост на счупване.

Една от първите такива разработки може да стане "аморфният робот", чиято концепция и първи прототипи са създадени в "Ленгли" относително скоро. Подобните устройства чрез своето устройство и принцип на работа имитират различни мекотели - амеби, охлюви, червеи.

Bladder Bot с въртящи се отделения с течност.

Основа за такива роботи е течност с висок вискозитет, която се изпомпва около робота с помощта на специална система от помпи и канали. Движението на течността кара робота "да пълзи" напред или пък да променя посоката и формата си.

Други модели роботи пък могат да съдържат няколко балона, надути в специална течност. Течността реагира на електромагнитни импулси и премества тези балони в по-голям балон, принуждавайки по този начин робота да се движи.

Такива роботи могат да се използват и на Земята при различни операции за спасяване на хора, попаднали под отломки от земетресения, или в други опасни райони, където е нужна висока надеждност и способност за движение при най-сложни условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !