Интерактивна карта показва местата с най-лош въздух

Замърсеният въздух убива шест милиона по света всяка година

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2016 в 15:16 12363 0

Девет от десет души по света дишат замърсен въздух, според Световната здравна организация (СЗО).

В шокиращ доклад се призовава за енергични действия срещу замърсяването, което се обвинява за смъртта на шест милиона души по света, всяка година.

Новите данни в доклада на Световната здравна организация на ООН "са достатъчни, за да ни направи изключително загрижен," заяви пред репортери Мария Нейра (Maria Neira), ръководител на отдел на общественото здраве и околната среда на СЗО, пише Daily Mail.

Според доклада "92% от населението на света живее в места, където нивата на качество на въздуха надвишават ограниченията на СЗО ". 

Данните се фокусират върху опасните прахови частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра или PM2.5. 

PM2.5 включва токсини като сулфат и сажди, които могат да проникнат дълбоко в белите дробове или сърдечно-съдовата система. Въздух с повече от 10 микрограма на кубичен метър PM2.5 на средногодишна база се счита за замърсен.

Тази интерактивна карта предоставя информация за населението, показвайки сравнителното количество на замърсители, известни като PM2.5, за всички страни. Картата показва също така данни за мониторингови станции в 3000 градове и селища © СЗО

Според доклада проблемът е особено остър в градовете, но въздухът в селските райони е по-лош, отколкото мнозина мислят, твърдят експерти на СЗО.

По-бедните страни имат много по-мръсен въздух от развития свят, се казва в доклада, но замърсяването "засяга практически всички страни в света и всички части на обществото", заяви г-жа Нейра в изявление.

Югоизточна Азия, включително Китай, Малайзия и Виетнам, са най-тежко засегнати, показват данните.

Макар и сред държавите с мръсен въздух, България не е сред най-замърсените.




Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !