Италиански реставратори с помощта на бактерии почистват скулптури на Микеланджело

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2021 в 00:01 3814 0

Мраморният саркофаг на Джулиано ди Лоренцо де Медичи, изваян от Микеланджело. Саркофагът е ограден от алегоричните фигури на нощта и деня . Кредит: Flickr, Aleksandr Zykov

Макар някои от най-известните мраморни скулптури на Микеланджело като изящния Давид в Galleria dell'Accademia във Флоренция и "Пиета" в базиликата "Свети Петър" във Ватикана да са реставрирани и консервирани, същото не може да се каже за всички велики творби на майстора.

Многогодишна мръсотия е зацапала мраморните статуи на Микеланджело в параклиса на Медичите в базиликата Сан Лоренцо, Флоренция. Сега реставраторите са започнали деликатен процес на почистване. За тази цел екипът използва иновативен метод, прилагащ специализирани щамове бактерии, които се хранят с мръсотията, възстановявайки блясъка на мрамора, издялан от маестрото.

Най-малките реставратори на изкуство в света

Експерти от Националния съвет за изследвания на Италия реставрират саркофазите на Медичите от близо десетилетие. След години старателна и внимателна работа повечето дефекти са премахнати безопасно - всички, освен няколко упорити петна, които сякаш не реагират на конвенционалните методи за възстановяване.

Проблемът идва от Алесандро Медичи, бивш владетел на Флоренция, който е убит през 1537 г. и тялото му е погребано в параклиса на семейството му, без да бъде обработено по подходящ начин. През вековете съединения от останките на Алесандро се просмукват в мрамора на някои от статуите на Микеланджело в параклиса, което води до дълбоки петна, които никой известен почистващ продукт не може да премахне.

В крайна сметка е решено да се използват микроби, но първо е трябвало да се изберат правилните щамове.

Биологът Ана Роза Спрокати (Anna Rosa Sprocati) преглежда каталог с над 1000 щама. Изключително важно р да подбере подходящите бактерии за работата. Например някои щамове изяждат мръсотията - но също така разяждат и мрамора от шедьоврите на Микеланджело. Един грешен ход и процесът на възстановяване може да се превърне в катастрофа.

В крайна сметка Спрокати се спира на кратък списък от осем кандидати, които тя тества на примерен участък зад олтара на параклиса. Една от бактериите, наречена Serratia ficaria SH7, е особено ненаситна - яде масла, лепило и всички фосфати на Алесандро, оставяйки мрамора на Микеланджело искрящо бял. Бактерията не е опасна за човешкото здраве и не оставя спори.

Бактерията е използвана за първи път за почистване на мрамора в гробницата на Джулиано ди Лоренцо, херцог на Немур, която е украсена от алегорични изображения на Нощта и Деня. Преди това космите и ушите на Нощта са били покрити с черна мръсотия, която е успешно изчистена от два различни щама Pseudomonas stutzeri CONC11, бактерия, изолирана от отпадъците на кожарна близо до Неапол и Rhodococcus sp. ZCONT, бактерия, събрана от замърсена с дизел почва в Казерта. Лицето на Нощта е обработено със стабилизатор, често срещан в пастата за зъби и козметиката, получена от бактериите Xanthomonas campestris.

След това работата внезапно спира заради COVID-19, възобновявайки се някъде в средата на октомври 2020 г. Спрокати се връща към нея, разпространявайки гелове с бактериите SH7 върху мръсния саркофаг на Лоренцо ди Пиеро, херцог на Урбино, бащата на убития Алесандро.

Петно върху фамилията

Снимка на фигурата на Зората, заедно с тази на Здрача на заден план, обграждащи саркофаг в гробницата на Лоренцо де Медичи във Флоренция, Италия. Кредит: Flickr, George M. Groutas.

Всички тези шедьоври са поръчани от папа Лъв X, първият папа Медичи, известен също като Джовани ди Лоренцо де Медичи, който е пожелал чудна нова сакристия (помещение в християнските храмове, в което се съхраняват богослужебните дрехи и църковната утвар) като последно място за почивка на благородното си семейство. Разбира се, те избират Микеланджело, най-великият художник на своето време и протеже на семейство Медичи.

След като Лъв X внезапно умира от пневмония, Микеланджело продължава работата по прекрасния мавзолей до 1527 г., датата, в която Рим е завзет от войските на Карл V, император на Свещената Римска империя. В стремежа си да се възползват от възможността, флорентинците организират преврат, за да свалят Медичите и да създадат Република. Микеланджело подкрепя тази идея, когато Алесандро, заедно с много други Медичи, е прокуден от града.

Алесандро е бил груб и некултурен, любител на чувствените удоволствия, който се е обогатявал лично чрез данъци и мита и мнозина да го смятали за тиранин. Според различни исторически източници Микеланджело просто не понасял Алесандро.

Микеланджело обаче не избира печелившата страна и не след дълго Медичите се връщат в града. През 1531 г. папа Климент VII, друг папа Медичи (заради огромното влияние, което е имало това банково семейство), Помилва изгнаника Микеланджело, който припряно се връща на работа, за да завърши семейния параклис. Но по това време Алесандро е станал херцог на Флоренция. Микеланджело не е можел да е в един и същ град с Алесандро, камо ли в една и съща стая, така че великият ренесансов художник бяга още веднъж от Флоренция.

През 1537 г. Алесандро е убит от роднина. Тялото му е увито е килим и пуснато в саркофаг без много почести. Този път Микеланджело се завръща и приключва работата по параклиса. Но дори векове по-късно Алесандро ще изцапа името на семейството си - съвсем буквално.

За щастие някои много гладни бактерии помагат на реставраторите да завършат така необходимото почистване на параклиса. Туристите вече могат да се възхищават на някои от най-добрите произведения на Микеланджело в нова светлина, тъй като параклисът е отворен за посетители.

Не за първи път се използват микроби за реставрация на изкуство. Сяроядни щамове са били използвани за почистване на черните налепи по Миланската катедрала. Бактерии са използвани и за почистване на стенопис на купол на катедралата в Пиза и гробище близо до Наклонената кула.

Източник: How art restorers in Italy used bacteria to clean up pesky grime on Michelangelo sculptures, ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !