Избухна вулканът Агунг в Бали (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 май 2019 в 08:25 8205 0

Скрийншот от видеото на избухването на Акунг. Кредит:@DavidHe11952876

Планината Агунг на остров Бали изригна в събота, в момента залива с лава околността и изстрелва камъни на разстояние от 3 километра. Извисяващият се облак от пепел над популярната дестинация принуди някои авиокомпании да отменят полетите си.

Няма съобщения за пострадали.

Индонезийският национален съвет за управление на бедствията заяви, че нивото на аварийно изригване остава на степен III , второто най-високо ниво, и отбеляза, че в продължение на два месеца е имало няколко по-слаби изригвания на вулкана Агунг. Евакуации все още не се извършват, но около вулкана има зона за безопасност от 4 километра, предаде Vox.

Това е тревожно ехо на огненото изригване на планината Агунг през 2017 г., което принуди хиляди да се евакуират и да се затвори въздушното пространство в продължение на дни. Но Бали остава популярно място за почивка през следващите години и вероятно ще продължи да привлича туристи, дори и след като отмине последното изригване.

Това илюстрира мощното привличане и огромния риск от вулканите. Въпреки рисковете, мнозина решават да останат и да изградят живота си близо до тези опасни гиганти.

Планината Агунг на Бали периодично изригва от ноември 2017 година.

Размирният Агунг

При последното изригване на Агунг през 1963 г. загинаха 1100 души.

През 1963 г. 3031-метровият вулкан Агунг хвърли пепел на 20 км височина, според вулканолозите, и остава активен в продължение на около една година.

Потокът лава измина 7,5 километра, а пепелта достигна столицата на Индонезия, Джакарта, на около 1000 км от вулкана.

Страната на хилядите острови често е сполетявана от сеизмични трусове и вулканични изригвания поради разположението си на "огнения пръстен" - дъга от вулкани и разломни линии, която опасва басейна на Тихия океан.

"Огненият пръстен". Източник: Encyclopedia Britannica

Трудно е да се предскаже кога вулканите ще избухнат. Но има предупредителни знаци.

Силите, които създават вулкани, действат повече от стотици хиляди, ако не и милиони години. А хората са се появили на Земята едва от около 200 000 години.

Това несъответствие е основната причина за трудностите да се предскаже вулканичната активност. Преживяли сме само една малка част от тяхното съществуване.

Обикновено изригването настъпва, когато налягането на магмата надвишава това на скалите отгоре, които я задържат като тапа, макар че земетресенията могат също да предизвикат изригвания.

Знаем къде ще се случат следващите големи земетресения - но не и кога

Въпреки че миналото не може да предскаже идеално бъдещето, историята на изригванията показва какво е възможно и къде. За разлика от земетресенията, вулканичните изригвания често се предшестват от шумове, пукнатини и изпускания на газове като серен диоксид през седмиците, дните или часовете преди изригването.

С по-добри инструменти и мониторинг геолозите се стремят да изградят по-надеждни прогнози, за да предпазят хората. Но наблюденията на вулканите имат висока степен на фалшиви сигнали, тъй като земетресенията и цепнатините не винаги означават, че следва неизбежно голямо изригване. 

Приблизително 800 милиона души живеят до 100 километра от активни вулкани по света.

Малко неща са по-опасни от вулканично изригване - от дълбините на Земята се изстрелват огнени разтопени скали, отровен газ и облаци от пепел.

Изригванията създават нови земи и унищожават цивилизации. Те отделят повече енергия от ядрените оръжия. Те са видими от космоса и могат да променят температурата на цялата планета. Вулканът Кракатау в Индонезия, произведе най-силния звук, чуван някога. Дори леките изригвания, като това на исландския Ейяфятлайокутъл през 2010 г., могат да се отразят на световната икономика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !