07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Изчезнал" вид дървесна жаба е преоткрит в Индия след 137 години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 21 януари 2016 в 10:16 88161

Дървесна жаба, за която се е смятало, че е изчезнала преди повече от век, е преоткрита в Североизточна Индия.

През 1870 г. два екземпляра мистериозни дървесни жаби, събрани от британски естественик, са изложени в Природонаучния музей в Лондон. От тогава се предполага, че са част от изчезнал вид, защото никога повече не са намирани в дивата природа, разказва АР.

Идентифицирането е направено от екип от учени, водени от индийския биолог Сатябама Дас Бижу (Sathyabhama Das Biju), който има заслуги в откриването на 89 от 350-те вида жаби в страната. 

"Чухме, мощен музикален оркестър, идващ от върховете на дърветата. Това бе магическо. Естествено, трябваше да го изследваме", сподели Бижу за ВВС.
Използвайки ДНК анализ, екипът на Бижу са идентифицирали жабите като нов род - една стъпка по-висока от вид в таксономичната йерархия.

Това означава, че имат и ново име - от Polypedates jerdonii - кръстени на Thomas Jerdon, британския зоолог, който е събрал последните известни преди това образци от 1870 г. - са преименувани в Frankixalus jerdonii на херпетолога Franky Bossuyt - сътрудник на Бижу.

Екипът е намерил многобройна популация жаби на голяма надморска височина в джунглите на четири североизточни индийски щатa и смятат, че te биха могли да обитават огромни територии от Азия - от Китай до Тайланд.

Жабата Frankixalus jerdonii със своя откривател Сатьябама Дас Бижу. Източник: India Times

"Това е вълнуваща находка, но не означава, че жабите са в безопасност", заяви Бижу като добави, че се надява откритието да доведе до повече информираност за опасностите за животните от неограниченото урбанизиране.

Някои от горските територии, където екипът на Бижу е намирал жаби през 2007 г. и 2008 г. вече са изсечени и опожарени през 2014 г. за развитие на селското стопанство. Тропическите гори в региона бързо изчезват, защото се изсичат дървета, засаждат се оризови полета, разширяват се населените места и се изграждат пътища.

Очите на поповите лъжички са по-близо до горната част на главата, вероятно за да могат да виждат яйцата, с които се хранят в дървесното си езерце.

Жабата е с размер на топка за голф и живее в дупки в дърветата до 6м над земята, което вероятно им е помогнало да останат неоткрити толкова време. Женските снасят оплодените си яйца в дървесни хралупи, пълни с вода, където поповиte лъжички се хранят с неоплодени яйца.

За разлика от повечето жаби, възрастните се хранят с растения, а не с насекоми и ларви.


Йордан 21.01 2016 в 18:04 1
+ 1
- 0
Значи не са били изчезнали. :)
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.