Излезе първата българска уикипедианска пощенска марка

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 октомври 2016 в 09:48 2983 0

Първата българска уикипедианска пощенска марка ще бъде валидирана в Националния природонаучен музей.

В изнесена пощенска станция във фоайето на Националния природонаучен музей Български пощи АД, съвместно с представители на уикимедианското движение организират церемония по валидиране на пощенска марка на тема „Уики обича Земята“ на 7 октомври от 11:00 часа.

Това е първата марка в международен план за провеждания вече за четвърта година фотоконкурс за енциклопедична фотография от защитени природни територии. За дизайна на марката е използвана една от снимките-победители в българския етап на конкурса, класираната на четвърто място фотография на белоглав лешояд, заснета в резерват „Вълчи дол” край град Маджарово в Източните Родопи. Фотограф на снимката е Емилия Тончева, а дизайнер на пощенската марка е илюстраторката Диляна Елшишка. Марката е посветена на една от важните теми на българската природозащита - опазването на хищните птици.

Това е свързано и мисията на конкурса „Уики обича Земята“ в България – не само като инициатива за документиране в енциклопедични фотографии на българската природа, но и за информиране и повишаване на чувствителността към темата за опазването на околната среда и биоразнообразието. В България и трите вида гнездящи или търсещи храна лешояди – белоглав, египетски, черен са строго защитени. Брадатият лешояд, който е изобразен на символа на българската природозащита, е включен в програма за реинтродукция от 2007, след като е бил документиран като изчезнал за страната вид.

След официалното ѝ пускане в обръщение, марката ще бъде налична във филателните магазини и ще бъде валидна в продължение на три години. Само в деня на церемонията по валидиране ще може да получите и специалния пощенски еднодневен печат „Уики обича Земята“ с логото на конкурса, който е в тематичния за инициативата зелен цвят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !