Изследователи откриват различия в генната експресия между мъжки и женски бозайници (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 юли 2019 в 00:42 4016 0

Кредит: CC0 Public Domain

Екип от изследователи, свързани с няколко институти в САЩ, откри различия в генната експресия между мъжки и женски бозайници.

В своята статия, публикувана в списание Science, групата генетици описва проучванията си за секвениране на РНК при няколко вида бозайници и това, което откриват.

Физиологичните различия между половете при бозайниците често са лесно забележими - освен в  органите, участващи в размножаването, има различия в скелетните и лицевите коси, както и разлики във височината. Предварителните проучвания и неофициални доказателства сочат, че може да има някои различия и в начина, по който работи мъжкият и женският мозък.

Но за вариациите в генната експресия, както пишат авторите на статията, са направени много малко изследвания, което е проблем - последните проучвания показват, че съществуват много здравни проблеми, основаващи се на пола. Жените по-често да страдат от автоимунни заболявания, например. А мъжете са по-склонни да развиват сърдечно-съдови заболявания.

За да разберат защо съществуват такива различия, учените трябва по-добре да разберат вариациите в генома, основани на пола. С тази цел те проследяват РНК при двата пола на четири вида бозайници - плъхове, мишки, макаци и кучета - и тестват различни тъкани при всяко от животните, за да се гарантира, че е представен всеки зародишен слой. Те също така секвенират тъкани от всички най-важни органи. След това сравняват това, което са открили, с подобни данни, събрани от хора, съхранени в базата данни на консорциума Genotype Tissue Expression.

Изследователите откриват примери за стотици запазени зависими от пола генни експресии във всяка тъкан. Например установяват, че 12% от половите различия, свързани със средната височина при хората, може да се дължат на запазена зависима от пола генна експресия. Те отбелязват, че такива констатации са значими, защото доказват, че половите различия при генната експресия могат да доведат директно до различия в чертите.

Изследователите откриват и доказателства, които предполагат, че подобни зависими от пола генни експресии са се появили сравнително скоро еволюционно. Те предполагат, че тази находка показва, че изследователите трябва да обърнат специално внимание на тези различия, когато използват лабораторни животни за изследване на различията, основаващи се на пола при хората.

Справка: Sahin Naqvi et al. Conservation, acquisition, and functional impact of sex-biased gene expression in mammals, Science (2019). DOI: 10.1126/science.aaw7317

ИзточникResearchers discover genome-wide variations in gene expression between male and female mammals,  Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !