Джендър новини: Мозъкът няма пол

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 март 2019 в 10:51 8603 0

Кредит: twinlifemarketing.com.au

Според Джина Райпън (Gina Rippon), когнитивен невролог, предопределените разлики в мозъка при различните полове е мит, като разликите се развиват след това, в "свят, възприел идеята за джендър", съобщават News Mavens.

Различията между мъжкия и женския мозък са били обект на много изследвания, тъй като науката търси обяснение на възможностите ни да изпълняваме различни задачи. Въпреки това, според Джина Райпън, предопределените разлики между мозъците на мъжете и жените, са мит.  

Нашия "джендър свят" (с понятието "джендър" или "социален пол", се назовават обществените очаквания и роли на хората, базирани върху пола, а не сексуална ориентация, бел.авт.) напълно оформя живота ни, според новата книга на Райпън "Джендър мозъка". Това влияе върху всички аспекти на живота, от социалната йерархия до образованието и самоосъзнаването. Мозъка се развива така, както средата ни го оформя, следователно идеята за джендър се реализира сама. 

Предишни изследвания, фокусирани върху исторически вярвания и стереотипи дават резултати, който също биват интерпретирани през очилата на джендър стереотипите. Ако предишни данни не са показвали различия е било по-малко вероятно да ги публикуват, като обществото предпочита вместо това да се довери на изследванията, подкрепящи разликата; да се подчертаят различията, вместо да се изтъкнат приликите.  

Критиците й я сравняват с "невронацистите", които имат "фетиш за равенство".

Тя отговаря "Хората като мен не отричат различията между половете... Полът е биологичен фактор. Но не е единственият фактор; той се преплита с толкова много други променливи."

Райпън сравнява собственото си откритие с "идеята, че Земята обикаля около слънцето." Нейните изследвания показват, че мозъкът се оформя през живота ни до момента на "когнитивния предел", когато в напреднала възраст, сивите мозъчни клетки започват да изчезват. 

Според нейното проучване, мозъка може да бъде формиран по начини, които не сме осъзнавали преди, когато при дадени нови задачи мозъка формира нови нервни пътища. Следователно, когато сме изключени от възможността да изследваме тези пътища, изгубваме способността да ги създаваме. Даден е примерът с конструктора Лего - ако децата не са играли с Лего, може да развият по-слаби способности за пространствено ориентиране, от тези, които са. Когато става дума за създаването на тези нервни пътища, ключът към успеха е повторението. 

Райпън е защитник на мястото на жените в науката и на идеята, че младите момичета трябва да имат силни авторитети в тези области. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !