27 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изследователите решиха загадката на галактиката без тъмна материя

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 06 юни 2019 в 13:13 49370
Кредит: Instituto de Astrofísica de Canarias

Група изследователи изясни загадката от 2018 г. на извънгалактическата астрофизика: предполагаемото съществуване на галактика без тъмна материя.

Галактиките без тъмна материя не се вписват в рамките на сегашната теория за формиране на галактиките, защото ролята на тъмната материя е фундаментална и тя е причината за колапса на газа, заради който се образуват звездите. През 2018 г. изследване, публикувано в Nature, обяви откриването на галактика, която изглежда няма тъмна материя.

Сега, според нова статия, публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS) изследователи от Института по астрофизика на Канарските острови IAC (Instituto de Astrofísica de Canarias) са решили тази мистерия чрез много пълен набор от наблюдения на [KKS2000] 04.

Изследователите, озадачени от това, че всички параметри, които зависят от разстоянието до галактиката, са аномални, преразглеждат наличните индикатори за разстояние. Използвайки пет независими метода за оценка на разстоянието до обекта, те откриват, че заключението е едно: Галактиката е много по-близо от разстоянието, представено в предишните изследвания.

Първоначалната статия, публикувана в Nature, твърди, че галактиката е на разстояние от около 64 милиона светлинни години от Земята. Но това ново изследване показа, че реалното разстояние е много по-малко, около 42 милиона светлинни години .

Благодарение на тези нови резултати параметрите на галактиката, изведени от нейното разстояние, стават "нормални" и отговарят на наблюдаваните тенденции, проследени при галактики с подобни характеристики.

След новия анализ на разстоянията се оказа, че общата маса на тази галактика е около половината от преди установената маса, а масата на звездите й е само около една четвърт от очакваната маса. Това означава, че значителна част от общата маса трябва да е от тъмна материя. Резултатите от тази работа показват фундаменталното значение на правилното измерване на извънгалактическите разстояния. Това винаги е била една от най-трудните задачи в астрофизиката - как да се измерят разстоянията до много отдалечени обекти.

Източник: Researchers solve mystery of the galaxy with no dark matter, Instituto de Astrofísica de Canarias


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.