04 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Изследване установи, че опаковките на храните увреждат зъбите на децата

Опасни химикали блокират ендокринната система

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 юни 2016 в 14:47 37660
Снимка: drperrone.com

Опасни химикали в опаковките на храните могат да увредят здравето на децата дори и при минимален допир. Това сочи ново изследване на френски дентолози, цитирано от списание Medical News Today.

Става дума за т.нар. ВРА и винклозолин. BPA се използва в производството на някои пластмаси и смоли, много от които се използват за опаковане на храни и напитки. Винклозолинът пък е фунгицид, използван за защита от вредители по лозя, овощни градини, както и голф игрища.

Оказва се, че пренаталното излагане на тези две спефицични вещества, както и контактът с тях в ранна възраст, може да имат сериозно въздействие върху оралното здраве. Те отслабват емайла до такава степен, че водят до повишен риск от кариеси и бързо разрушаване на зъбите.

Предишни изследвания върху животни са показали, че BPA и винклозолин променят експресията на два гена - KLK4 и SLC5A8, които регулират минерализацията на зъбния емайл. Така се стига до състояние, наречено хипоминерализационни резци и кътници, срещащи се при 18% от малчуганите на възраст между 6 и 9 години. Този дефект е необратим - при него веднъж повреден, емайлът не може да се възстанови.

Не това обаче е най-страшното. BPA и винклозолин са били идентифицирани като рискови за ендокринната система химикали в множество изследвания. Те блокират действието на някои жизненоважни хормони, повишавайки опасността от по-нататъшното развитие на рак, репродуктивни проблеми, заболявания на щитовидната жлеза и други.

Данните от изследването бяха представени на тазгодишния Европейски конгрес по ендокринология в Мюнхен, Германия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.