Известен от "Джурасик парк" динозавър прилича повече на птица, отколкото на гущер

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 юли 2020 в 11:21 8865 0

Кредит Brian Engh / The Saint George Dinosaur Discovery Site

Художествена илюстрация на Diplophosaurus, основаваща се на последните изследвания.

Динозавърът Dilophosaurus е добре познат от филма "Джурасик парк", където е представен като плюещ отрова хищник с тракаща яка и два големи израстъка на главата си.

Животното от филма е почти напълно плод на въображението, но нов анализ на фосили, публикуван в Journal of Paleontology, помага да се опише истинският му вид. За разлика от подобния на гущер динозавър във филма, истинският Dilophosaurus е най-голямото животно на сушата за своето време, достигайки 6 метра на дължина, и има много повече общо със съвременните птици.

Dilophosaurus е живял преди 183 милиона години през ранната юра. Въпреки славата му от големия екран, досега учените знаят изненадващо малко за вида му или мястото му в генеалогичното дърво. 

"До преди това изследване никой не знаеше как е изглеждал Dilophosaurus или как е еволюирал", обяснява водещият автор Адам Марш (Adam Marsh), доктор от Университета на Тексас в Остин и водещ палеонтолог на парка Petrified Forest National Park.

Търсейки отговори на тези въпроси, Марш провежда анализ на петте най-пълни екземпляра Dilophosaurus заедно с професор Тимъти Роу (Timothy Rowe) от Университета Джаксън, който е открил два от петте изучени екземпляра.

Задният десен крак на Dilophosaurus wetherilli, прибран на съхранение в Тексаската палеонтологична колекция на гръбначни към Университета на Тексас в Остин с разрешението на народа Навахо. Кредит: Matthew Brown / UT Austin Jackson School of Geosciences.

Това изследване добавя яснота към обърканите записи на изследванията от намирането на първия фосил на Dilophosaurus насам. Този фосил е доизграден с гипс, но описанията от 1945 г. не посочват ясно кое точно е реконструирани, което прави трудно да се определи каква част от изследването се основава на истинския фосил, обяснява Марш. 

Ранните описания характеризират динозавъра с крехък гребен и слаба челюст, описание, което е повлияло и на изобразяването на Dilophosaurus в книгата и филмите. Но Марш открива точно обратното. Челюстните кости изглежда са били основа за мощни мускули. Ученият открива, че в някои от костите са разпределени въздушни джобове, които помагат да се подсили скелета, включително и двойният гребен.

Тези въздушни джобове не са уникални за Dilophosaurus. Съвременните птици и най-масивните динозаври също са имали кости, изпълнени с въздух. И в двата случая, тези въздушни джобове олекотяват теглото, което помага на динозаврите да движат масивните си тела, а на птиците - да превземат небето.

Учените откриват доказателства, че черепът на Dilophosaurus е служил за основа на мощни мускули на челюстта, променяйки идеята за крехкия вид на този динозавър, създадена от научната литература и популярната култура. Кредит: Skull reconstruction by Brian Engh, commissioned by The Saint George Dinosaur Discovery Site.

При много птици въздушните джобове играят и друга роля, от надуване на кожни гънки по време на брачните ритуали, до издаване на звуци и охлаждане. Преплитането на въздушните джобове и канали от синусните кухини към гребените на Dilophosaurus, предполагат, че може би и той е бил способен да извършва такива действия.

Всички екземпляри, изследвани от Марш, идват от формацията Кайента в Аризона и принадлежат на народа Навахо. Музеят по палеонтология на Университета на Калифорния съхранява три от образците, а другите два, открити от Роу, са в Музея по история на Земята към Университета Джаксън.

За да научи повече за приликите между фосилите, Марш описва хиляди анатомични характеристики на всеки от тях. Той използва алгоритъм, за да провери как всеки от екземплярите се съотнася към първия фосил и потвърждава, че наистина всички те са Dilophosaurus.

Алгоритъмът разкрива и значителна еволюционна празнина между Dilophosaurus и най-близките му роднини динозаври, което означава, че вероятно много други техни роднини все още не са открити.

Прегледът на записите за Dilophosaurus ще помогне на палеонтолозите по-добре да определят видове в бъдещето. Марш обяснява, че неговото изследване вече е дало резултат, защото по време на анализите си, открива, че малък череп от колекцията Университета Джаксън принадлежи на Dilophosaurus.

"Осъзнахме, че това не е нов вид динозавър, а млад Dilophosaurus, което е наистина страхотно", допълва авторът. 

Източник: Phys.org - Famous 'Jurassic Park' dinosaur is less lizard, more bird

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !