Колаген от Тиранозавър рекс доказа, че не може да има истински "Джурасик парк"

Антония Петрова Последна промяна на 02 юни 2017 в 11:33 13769 0

кадър от филма "Jurassic park"

Палеонтолози от Университета в Манчестър доказаха със сигурност, че на света никога не би могъл да съществува "Джурасик парк". Това те сториха като преанализираха колаген от кост от Тиранозавър рекс, открита преди десет години, съобщава phys.org.

"Може ли "Джураски парк" да стане реалност?" - това вероятно е най-честият въпрос, който хората задават на палеонтолозите. Въображението на мнозина учени и ентусиасти, че един ден това може да се случи, беше предизвикано от откритите следи от протеинови секвенции (пептиди), оцелели в Тиранозавър рекс на 68 милиона години.

Мнозина се надяват праисторическите протеини да дадат началото на пътя към възраждане на динозаврите. Това откритие обаче не беше посрещнато с всеобщо приемане и причини големи дискусии в научната общност. Последвалите анализи от същия екип добавиха и друг динозавър - този път хадрозавърът Брахилофозавър (Brachylophosaurus).

Основният аргумент срещу техния анализ е вероятността от бактериално замърсяване, но по-основното опасение е вероятността от съвременно замърсяване от кости, анализирани в лабораторията.

Д-р Майк Бъкли (Mike Buckley) от School of Earth and Environmental Sciences към Университета в Манчестър заявява: "Откритието на протеини в кости от динозавър изпрати шокова вълна по света, и сред учените, и сред обществото. Оказва се, че тази фикция вече е превърната във факт чрез прилагането на нови техники", допълва той.

Снимка: University of Manchester

Затова Бъкли застава начело на екип от Университета в Манчестър и National Museums Scotland, който си поставя за задача да установи дали динозавърските пептиди не идват от съвременни животни, предвид на това, че в лабораториите се използват щрауси и алигатори.

Екипът на Бъкли анализира проби от кости от три различни щрауса и открива големи съвпадения с всички първоначално съобщени фосилни пептиди и от Тиранозавър рекс, и от Брахилофозавър. Тези резултати подчертават необходимостта от ясни критерии за установяване на автентичността при опитите за идентифициране на биомолекулните секвенции от наистина автентични фосилизирани материали.

Бъкли добавя: "Поставихме си за цел да се идентифицират колагеновите следи на щраус и алигатор и задачата ни не беше насочена към развенчаване на предишни проучвания. Скоро обаче разбрахме, че резултатите ни издърпват чергата под парадигмата, че колагенът може да оцелее от разрушенията на времето". 

Колагенът е ключовият протеин в костите, който осигурява гъвкавост в скелета и е дълбоко заключен в минералите, от които се състоят костите. Този въздесъщ материал доминира и в археологическите, и в палеонтоложките данни и може да предостави важна информация за живота и изчезването на организмите. Оцеляването на колагенови секвенции отвъд 3,5 милиона години досега не е било установено и потвърдено от нито един учен.

Съавторът на проучването проф. Фил Манинг (Phil Manning) от Университета в Манчестър добавя: "Фосилните сведения непреъснато предлагат нова информация чрез прилагането на нови технологии, но ние никога не трябва да забравяме, че когато резултатите ни покажат нещо, което наистина искаме да видим, ние трябва да сме сигурни в нашата интерпретация. Твърдението за откриване на протеинови секвенции в кости от динозавър доведе до множество неуспешни опити да се повторят тези забележителни твърдения. Изглежда се опитваме да възпроизведем нещо, което е отвъд настоящите ограничения на нашата наука".

Използваните средства за ограничаване на еволюционните връзки между изчезнали и съществуващи организми трябват да бъдат напълно изолирани от предмета на проучването (в случая - кост от динозавър), така че високочувствителните техники да не съберат остатъци от подвеждащи замърсители. Това води до погрешни цели за достигане от останалите учени, което на практика е изключително предизвикателство

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !