Как безпилотните автомобили ще променят света (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 16:50 9577 2

Според някои експерти до 2025 г. безпилотните превозни средства ще навлязат в практиката, а през 2030 г. напълно ще превземат пазара на личен транспорт.

До какво ще доведе това? Това ще направи революция в световната икономика. Много компании ще престанат да съществуват. Безопасността по пътищата ще се увеличи многократно, което ще запази живота на много хора. Автомобилната индустрия ще мине в друга, по-иновативна сфера на разработки.

Първата стъпка към това бъдеще вече е направена. Основателят на Tesla Motors Елън Мъск твърди, че автомобилите на неговата компания скоро ще се придвижват самостоятелно най-малко през 90% от времето. Другите големи автопроизводители, също се опитват да не изостават. Има слухове, че Cadillac скоро ще представи своя разработка, която ще може да контролира движението на автомобила в трафик със скорост от 120 км/ч.

Преходът

Според проучване собствениците на автомобили прекарват в тях повече от 4% от времето си. Това е нерационално, предвид цената на превозното средство и поддръжката му. Това е вторият най-скъп актив, в който хората инвестират парите си. Благодарение на специални услуги като Uber градските жители вече управляват своите финанси доста по-неефективно.

За тези, които пътуват по-малко от 16 хил. км на година и рядко напускат града е по-евтино да използват таксиметрови услуги. 

Проучване на Колумбийския университет показва, че 9000 автономни автомобила могат лесно да заменят всички таксита в Ню Йорк. Като чакането на поръчаното такси ще отнеме не повече от 40 секунди. Приблизителната цена на една миля (1.6 км), се равнява на 50 цента, което е много по-евтино, отколкото услугите на истински шофьор. По този начин притежаването на собствен автомобил ще стане напълно безсмислено.

Какво ще изчезне

Това развитие със сигурност ще доведе до фалит на някои от световните гиганти в автомобилната индустрия. Но скромни компании като Tesla, благодарение на производството на стандартизирани модели ще имат огромно търсене.

След това практически ще изчезне автозастрахователния пазар, който в момента се оценява на близо 200 млрд долара. По-късно ще западнат и паркингите. Общественият транспорт ще изчезне, както и контролиращите автомобилното движение полицаи. Също така, без човешка намеса ще става и преноса на товари.

Според информация на американското бюро за трудова статистика, в момента в производството на автомобили са ангажирани най-малко 915 000 човека. Други 6 милиона са професионални шофьори. Повечето от тях до 10-15 години ще загубят работните си места.

Бъдещето

След автоматизирането на целия транспорт се прогнозира намаляване на броя на произшествията с 90%, което ще запази живота на поне 30 хиляди човека годишно. Безпилотните автомобили не се нуждаят от паркинг, тъй като постоянно ще са в движение, превозвайки пътници. В резултат на това, местата, които сега са заети от паркирани коли, ще се освободят. Това ще намали градските задръствания. Това пък ще спести на всеки градски жител около 38 часа годишно, което е една работна седмица. От картите на градовете ще изчезнат паркинги, гаражи, както и повечето автокъщи.

И последният, но не по-малко важен фактор е опазването на околната среда, тъй като автономните автомобили ще бъдат предимно на електричество.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 14:53

Е, има нЕкои пречки пред толкова светло бъдеще. Както се разправиха с Убер, така могат и с автономните коли.

Предвид на това как се пише софтуерът в днешно време (и как се ползва после), а и изобретателността на хората в създаването на опасни ситуации, не вярвам скоро застраховането да изчезне.

За сметка на това ще изчезне доста от илюзията за автономия. Наличността от автомобили за обществено ползване ще се определя от инвестиционни съображения, т.е. в моменти на голяма нужда няма да ги има, а в останалото време все пак ще стоят на паркинги. Цените на пътуванията с тях бързо ще станат картелни.

03.12 2015 в 11:25

driver-less не значи безпилотни.