Каква кръв предпочитат акулите? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 18 август 2020 в 07:44 5364 0

Кредит Pxhere

Всеки знае, че акулите имат много развито обоняние. И за никого не е тайна, че тези „безмилостни убийци“ няма да се откажат нито от риба, нито от хора. Бивш инженер на НАСА решава да разбере коя миризма ще привлече повече акули: човешка кръв или на риба?

Марк Робър (Mark Rober), който вече се занимава със заснемането  на видеоклипове за YouTube, се заема да проведе наистина ужасяващ експеримент, като постави човешка и рибена кръв на два модифицирани дъски за сърф. Течността се излива в океана за час, а екипът брои акулите, които обграждат всеки борд.

Използвайки дрон, Робър и неговият екип изчисляват, че акулите са доплували до борда с кръвта на риба 134 пъти, резултат, който позволява на рибешката кръв да бъде обявена за "най-привлекателната кръв за акулите".

Кредит: Mark Rober, YouTube

За да проведе този експеримент, Робър заминал за Бермудите, където заедно с приятел приготвя 22-литров коктейл от 20 мъртви риби. Що се отнася до човешката кръв, има известна засечка, защото е незаконно да се получи такова количество жизненоважна за хората течност, и затова тя е в голяма степен разредена с кръв от крави.

Така екипът поставя варелите с двата вида кръв на двете дъски за сърф, а третият варел е пълен с морска вода и също е поставен на борд. Всеки сърф е оборудван с помпена система, която бавно отделя течността във водата в течение на един час.

Кредит: Mark Rober, YouTube

След като екипът на Робър се отдалечава на достатъчно разстояние, те пускат дрон, който да проследи акулите. През първите 20 минути във водата не се наблюдава активност. Но тогава Робърт забелязва първия удар под водата по дъската с кръв от бозайници.

Общо към борда с кръвта на хора и крави акули се доближават само 8 пъти, до дъската с морска вода - нито веднъж. Но до сърфа с кръвта на риба акулите проявяват интерес цели 134 пъти!

Това е вторият опит на Марк Робър да намери отговор на въпроса кое е по-привлекателно за акулите.

„Едно от ограниченията на миналогодишния тест бе, че дъските могат да бъдат твърде близо до нашата лодка“, коментира Робър. „Така че е възможно някои от акулите да са помирисали кръвта, но да не са проявили интерес, тъй като просто са чакали подаръци от лодката.“

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !