05 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какво се крие зад изкуството да се снимат звезди?

На 18 февруари Ratio ще разкрие какво място има едно артистично хоби като астрофотографията в науката

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 февруари 2020 в 00:25 17500
Снимка: Ratio

Днес всеки притежава поне един фотоапарат – независимо дали става въпрос за смартфон, безогледален фотоапарат или за професионална машина. Всичко може да бъде документирано и споделено веднага – освен звездното небе.

Този раздел на модерната фотография не може да се усвои лесно, евтино и бързо. Зад една красива астрофотография се спотаяват часове, ако не и дни, усилия, подготовка, планиране и обработка. Въпреки това, десетки хиляди хора по света насочват своя обектив към небето. Все повече от тях започват да използват уменията си като помагат на професионалните астрономи с наблюденията и данните, които извличат от тях.

Кредит: Ratio

Тази тема ще бъде на фокус на събитието Ratio представя: Астрофотография на 18 февруари. Гостите на събитието ще разберат какви са различните видове астрофотография и какъв е санитарният минимум, с който един начинаещ фотограф може да добави представката „астро-“ към призванието си. С какво този модерен тип изкуство подпомага развитието на науката и има ли астрофотографията почва у нас ще разкажат Ганчо Ганчев, Ивайло Стойнов и Венцислав Курмов.

Ганчо Ганчев е професионален астроном и фотограф, който се занимава с изследването на масивни звезди като ярките сини променливи. Завършил е физика във Франция и астрофизика във Катедра Астрономия, Софийски Университет. Той има участия в няколко международни конференции и астрономически експедиции като слънчевото затъмнение в САЩ през 2017-а година.

Кредит: Ratio

Ивайло Стойнов е завършил СМГ с профил физика, след което информатика в Софийския университет. Програмист и любител астроном, член на Сдружение “Звездно Общество” и един от авторите на програмата за улеснение и автоматизиране на астро-фотографски сесии APT – Astro Photography Tool.
Венцислав Крумов денем е практикуващ адвокат, а нощем и страстен любител астроном, заел се със задачата да разкрива красотата на вселената. Завършил е семестриално магистратура по Астрономия в СУ и прекарва голяма част от ясните нощи фотографирайки звездното небе. Негови фотографии може да намерите на неговия сайт.

Събитието Ratio представя: Астрофотография ще се проведе на 18.02.2020 в столичния клуб City Stage, а вратите отварят в 19:00. Входът е свободен. Повече информация можете да намерите на сайта на организаторите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.