Какво ще докара товарният кораб Cygnus в космоса

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2016 в 09:47 3136 0

Кредит НАСА

Само преди часове безпилотният транспортен кораб Cygnus на частната космическа компания Orbital ATK се отправи към Международната космическа станция (МКС) на ракетата носител United Launch Alliance Atlas V от космодрума Кейп Канаверал.

Товарният кораб ще достави в орбита устройство за изследване на химическия състав на метеори, наречено Meteor и Saffire - инструмент за изучаване на поведението на огъня при нулева гравитация.

Наука ОFFNews предаваше на живо старта от 5:05 българско време.

Корабът с новите експерименти, с които ще се изучават пожари, метеори, реголит, адхезия и 3-D печат в микрогравитация, е планирано да стигнат до Международната космическа станция в събота, 26 март, разказва сайтът на НАСА.

Кои са експериментите:

Saffire-I

Какво е това?

Какво се случва, когато стане пожар в космоса? За да изследва това е създадено устройтвото Spacecraft Fire Experiment-I (Saffire-I).

Как работи?

Този експеримент умишлено ще устрои "грандиозен пожар" във вътрешността на празния товарен кораб Cygnus, след като се отделио от космическата станция и преди да навлезе в земната атмосфера.

Защо е важно?

Изследването на Saffire-I предоставя нов начин за изучаване на пожар в реални условия в космически кораб по начин, който бе невъзможен в миналото, тъй като рисковете за извършване на проучвания на пилотиран космически кораб са твърде високи. Инструментът ще измерва растежа на пламъка, изразходването на кислорода и др. 

Meteor

Какво е това ?

Апаратът Meteor е предназначен да определи състава на метеорите - Meteor Composition Determination (Meteor) и ще даде възможност за първи наблюдения от космоса на метеорите преди навлизането им в земната атмосфера. Метеорите са много по-редки и по-трудни за наблюдение от Земята, заради земната атмосфера.

Как работи?

Това изследване използва видео с висока резолюция и анализ на изображенията на атмосферата, за да получи физическите и химическите характеристики на метеоритните частици като размер, плътност и химичен състав.

Защо е важно?

Изучаването на елементарния състав на метеорите ще ни помогне да разберем повече за влиянието на метеорните потоци върху нашата планета, а непрекъснатото измерване на метеоритните взаимодействия с атмосферата на Земята може да съдейства за по-ранното откриване на метеорите.

Strata-1

Какво е това?

Това е експеримент за по-обстойно изучаване на свойствата и поведението на реголита, почва, образувана от въздействието на ударите на космически обекти, разпространена широко на астероиди, комети, Луната и други космически тела.

Как работи?

Strata-1 е експериментален апарат, който излага серия от имитиращи реголит субстанции, включително пулверизиран метеоритен материал, стъклени перли и фалшив реголит, съставен от земни материали. Тези образци се съхраняват в няколко прозрачни тръби, за да се удължи микрогравитация на космическата станция. Учените ще наблюдават промените в реголита - образуването на слоеве и разслояване, сортирането по размер и миграцията на частиците чрез видео изображения и внимателно изследване след завръщането на пробите на Земята.

Защо е важно?

Изследването на Strata-1 може да ни даде нови отговори за това как реголит се държи и се движи в условията на микрогравитация, колко лесно или трудно е да се закотви космически кораб в реголит, как тази почва си взаимодейства с космически кораби и материалите, от които се правят скафандрите и други важни свойства.

Gecko Gripper

Какво е това?

Това изследване черпи вдъхновение от малките гущери. Геконите могат да се задържат към вертикални повърхности без да падат, а лепкавостта на лапичките им не изчезва след многократна употреба. Изследването на Gecko Gripper тества устройство за захващане по принципа на залепването на краката на геконите, което може е много полезно в суровите условия на космоса.

Как работи?

Устройството за захващане е материал със синтетични власинки, много наподобяващи тези на лапите на геконите, които са много по-тънки от човешки косъм. Когато се приложи сила, за се огънат малките власинки, положително заредената част от молекулата, благодарение на слабо електрическо поле привлича отрицателно заредените част на близката повърност и в резултат на което се появява тази "лепкавост". След като се установи, устройството може да понесе товар до 20 кг. Това действа за неопределено време, а също така може лесно да се прекъсне и използва повторно.

Защо е важно?

Gecko Gripper има много приложения на настоящите и бъдещите космически мисии, включително като монтажно устройство за полезни товари, манипулатори и много други малки обекти в рамките на космическата станция. Освен това тази технология позволява нов тип роботизирана система за управление, която може да се окаже от съществено значение за безопасността и ремонта на космическите апарати.

Additive Manufacturing Facility (AMF)


Какво е това?

Additive Manufacturing Facility (AMF) е 3D принтер, който чрез изграждане на слой по слой създава предварително проектирани обекти, ефективно използвайки материала.

Как работи?

AMF е технология, която ще даде възможност на производството на компоненти на космическата станция за НАСА и за търговски цели.

Защо е важно?

Части и дори цели апарати и инструменти могат да бъдат създадени по поръчка с тази технология. Това е от съществено значение за бъдещи дългосрочни мисии.

Тези "горещи, лепкави и прашни" изследвания са само част от широкия спектър научни експерименти, които ще се проведат в орбиталната лаборатория, които ще са от полза както за бъдещи космическите полети, така и за земните обитатели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !