Карта на света по емпатия ни нарежда на дъното

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 октомври 2016 в 09:00 18461 0

Ново проучване на изследователи от Университета на Мичиган е класирала народите по тяхната емпатия или способността им да се поставяш на мястото на другите, съобщи сайтът на университета.

Това първо по рода си изследване е публикувано в октомврийския брой на Journal of Cross-Cultural Psychology.

Изследователите разглеждат данни от онлайн проучване за емпатия с 104 365 мъже и жени по целия свят. Участват представители на 63 държави, включително и България.

В проучването емпатията или състраданието се измерва по склонността на хората да си представят гледната точка на другите. Страните с малки размери извадки са изключени (сред които са повечето народи в Африка). 

Страните в тъмно червено са с висока емпатия, докато страните в светло розово са с ниска съпричастност. Страните в сиво не са проучени, поради малките размери на извадките. Натиснете за по-голям размер. Източник: Michigan State University

Резултатите са изненадващи

  1. Еквадор
  2. Саудитска Арабия
  3. Перу
  4. Дания
  5. Обединени арабски емирства
  6. Корея
  7. САЩ
  8. Тайван
  9. Коста Рика
  10. Кувейт

Еквадор е страната с най-съпричастни хора, следвани от Саудитска Арабия, Перу, Дания, Обединени арабски емирства, Корея, САЩ, Тайван, Коста Рика и Кувейт.

Уйлям Чопик (William J. Chopik) водещ автор на изследването заяви, че е изненадан, че три страни от Близкия изток - Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт се нареждат толкова високо в тази класация по емпатия, предвид дългата история на агресия и войни с други страни в региона.

Причината би могла да бъде, защото в проучването не се прави разлика между чувството на съпричастност към хората в други страни и хората в собствената си страна.

Това доминиране на мюсюлмански страни е наистина изненадващо. Списъкът например класира Пакистан пред Индия, страна известна със своята духовност и толерантност.

С най-съпричастни хора в Европа е Дания, следвана от Германия, Италия, Хърватска и Гърция.

Ние сме на дъното

Най-малко съпричастна страна е Литва. Всъщност, седем от 10-те най-малко съпричастните страни са от Източна Европа - сред които Словакия, Полша, Естония, Финландия. Държава с най-ниска емпатия в американския континент е Венецуела.

В научно-популярните издания не се дават данни за точното място на България в класацията. Но ако се проследи по картата, която показва в цветове степените на емпатия, се вижда, че сме сред страните с най-ниска емпатия. Всичките ни съседи имат по-добри показатели.

С една степен по-високо по емпатия в Европа са Румъния, Чехия, Латвия и Русия.

Прозорец, показващ страните от Европа и Близкия Изток. България е в светло розово като страна с най-ниска съпричастност. Източник: Michigan State University

Според изследователите резултатите от това проучване показват, че страните с по-високи нива на емпатия имат също така по-високи нива на колективизъм, солидарност, съзнателност, самочувствие, емоционалност, субективно благополучие и социалното поведение.

Изследването показва, че точно тези черти липсват на българите.

Водещият автор Чопик предупреждава, че психологическото състояние на американците се измества през последните десетилетия. Налице е тенденцията хората от по-младите поколения да се съсредоточават повече върху индивидуалните и по-малко на колективните нужди като общество или индивидуалните нужди на друг човек, пише Рsychology Тoday

Чопик предполага, че спадът в нивото на емпатия се подкрепя от комбинация от потенциални фактори, които включват: "взривът на социалните медии, увеличението на насилието и тормоза, променящите се родителски и семейни практики и нарастващите очаквания за успех".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !