Китай ще създаде свръхтежка ракета Long March 9 за многократна употреба, конкурирайки SpaceX

Ваня Милева Последна промяна на 26 юли 2022 в 00:01 3274 0

SpaceX Starship Super Heavy
Първият орбитален космически кораб на SpaceX Starship Super Heavy е поставен върху масивния си супертежък ускорител в съоръжението край Бока Чика в Южен Тексас. Кредит: Official SpaceX Photos | Flickr (CC BY-NC 2.0)

За да се конкурират със свръхтежката ракета носител на SpaceX Starship, китайските ракетостроители разработват вариант на свръхтежката ракета носител Long March 9 за изцяло многократна употреба.

Според появата на нова програма за ракети за многократна употреба на метан и течен кислород, която се очаква да бъде завършена до 2035 г., Китай може би има планове за драстична промяна на програмата си за космически транспорт.

Китай има нова космическа програма за въвеждане на ракети за многократна употреба на метан-течен кислород, която се очаква да бъде завършена до 2035 г.

Според Международния институт за изследване на Луната (по информация на Bolly Inside) миналата година китайското правителство е потвърдило подкрепата си за продължаване на изграждането на свръхтежката ракета носител, наречена Long March 9.

Китай обмисля изцяло многократно използваема тежка ракета, за да се конкурира със SpaceX

Водещият конструктор на серията ракети Long March 9 Лун Лъхао (Long Lehao) представи новия дизайн на Long March 9 по време на публична лекция, изнесена на китайски език. Вариантът може да стартира още през 2035 г., съобщава SpaceNews.

Long March 9 е космически кораб, разработван от китайското правителство за оперативна употреба през 2030 г., най-вече за завършване на изграждането на Международна лунна изследователска станция съвместно с Русия. Китай обаче представи концепция, която се различава от показаната миналата година, в която имаше само първа степен за многократна употреба. Според SpaceNews новият вариант на Long March 9, който е изцяло за многократна употреба, ще бъде радикално ново решение.

Предвижда се първата степен на ракетата-носител с диаметър 10,6 метра да има 26 двигателя с тяга 200 тона, които изгарят комбинация от течен кислород и метан, съобщава Gadget Tendency. Такова гориво дава на двигателите по-голяма тяга, като същевременно ги предпазва от  увеличаване на образуването на сажди. Освен това такова гориво превъзхожда конвенционалното гориво за ракети за многократна употреба. Не е случайно, че течният кислород служи като окислител, а течният метан - като гориво в Starship.

Очаква се китайската ракета за многократна употреба да извежда 150 тона полезен товар в ниска околоземна орбита, 65 тона в геотрансферна орбита или 50 тона в лунна орбита. Съобщава се, че в максималния си вид тежката ракета Long March 9 ще се състои от три степени. Тя ще бъде висока 110 метра, а стартовото ѝ тегло ще бъде 4122 тона. За справка, корабът Starship с ракета Super Heavy е с дължина 120 метра и стартово тегло 5000 тона.

Космически мисии на Китай

Според Space.com досега Китай е изстрелял повече от 400 мисии. Повечето от тях са били задвижвани от ракетите от семейството Long March.

Серията Long March 5/5B, която изстреля мисии, включително първата междупланетна мисия на Китай и основния модул на космическата станция Tianhe 1, е най-известният съвременен вариант. Наблюдателите на космически отпадъци по целия свят осъждат огромната основна степен на ракетата Long March 5B за неконтролируемото ѝ падане обратно на Земята след всеки полет.

Ракетата Long March 5B на борда с Tianhe, основният модул на новата космическа станция на Китай, на 28 април 2021 г. Кредит: CASC

Фамилията Long March 8, която досега е извършила два полета и се стреми към многократна употреба като Long March 9, един ден може да може да се приземи като Falcon 9 на SpaceX, въпреки че работи с керосинова горивна смес.

Въпреки това SpaceNews заявява, че дизайнът на метановия двигател, предложен за Long March 9, е практичен, тъй като Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии от известно време разработва метанови двигатели.

Това решение би поставило Китай на равно с американски фирми като SpaceX, Blue Origin и United Launch Alliance. Всички те търсят решение за подобряване на производителността и намаляване на свързаните със стартовете екологични проблеми.

Източник: China Wants to Compete With SpaceX by Making Own Fully Reusable Long March 9 Super-Heavy Rocket
Tiffany Winfrey, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !