02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайски хирург е извършил 1000 трансплантации на глава върху мишки (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 юни 2015 в 13:39 157731
Снимка: WSJ

Китайският лекар Сяопин Рен (Xiaoping Ren), създал над 1000 хибридни мишки с различни глави, някои дори с различен цвят от телата, иска да изпълни подобна трансплантация на примати.

След 10-часова операция пред представител на Уол Стрийт Джърнъл (WSJ), мишка, на която е присадена нова глава, се движи и диша сама, дори да си отваря очите и пие.

Но никоя от мишките на д-р Рен не са живели по-дълго от няколко минути.

Той твърди, че е усъвършенствал процедурата, използвайки малки тръби за отвеждане на богата на кислород кръв от мозъка към новите тела и следващия път ще го изпробва на примати. Китайският специалист се надява приматите ще живеят, "малко повече време".

Илюстрация: Dr Xiaoping Ren/WSJ

Д-р Рен твърди, че гледа сериозно на работата си и че тази процедура ще стане обичайна. Той смята, че неговото изследване ще помогне един ден на хора, претърпели травми на гръбначния стълб или с мускулна дистрофия.

Трансплантацията на глава е изключително спорна от етична гледна точка.

Подобна трансплантация има "дълбоки последствия за личността", заявява Робърт Троуг (Robert Truog), директор на Центъра по биоетика в Медицинското училище в Харвард пред WSJ. "Това е нещо, което ще видим през следващите няколко години", най-вероятно в Китай.

По-рано тази годината, Серджо Канаверо (Sergio Canavero) бе обявил готовността си да извърши първата трансплантация на човешка глава. Намери се и доброволец за тази уникална операция - русмакът Валери Спиридонов, защото това ще бъде единственият му шанс да има здраво тяло, тъй като прогресивно губи мускулна маса заради болестта на Werdnig-Hoffman - спинална мускулна атрофия.

"Не бих го пожелал на никого", казва д-р Hunt Batjer, президент на Американската асоциация на неврологичните хирурзи. "Аз не бих позволил това да се направи за мен, има много неща, по-лоши от смъртта."


Станислав Терзиев 21.06 2015 в 22:35 1
+ 0
- 1
Подобни експерименти са правени преди.....90 години. Със сигурност това не е нещо ново! Имаше видео на едно двуглаво куче в Русия още преди 80 - 90 години. Не помня името на учения, направил експеримента, предполагам лесно може да се намери в интернет. Скоро даваха филм по National Geographic за това.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.