01 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайският безпилотен апарат в орбита около Луната

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 февруари 2015 в 08:00 45180
Снимка: Синхуа

Обслужващият модул на китайския безпилотен лунен орбитален апарат излезе на окололунна орбита на 13 януари. Днес приключиха тестовите му маневри на окололунна орбита."Поредният етап от китайската лунна програма завърши" - съобщи в неделя, 08 февруари, агенция Синхуа.

"След стабилизация модулът се движи на сегашната си орбита на височина 200 км над лунната повърхност. Тук той отработва технологиите, необходими за следващата мисия на Луната, която ще направи лунния апарат "Чанье-5", - каза заместник-директорът на Центъра за лунни и космически проекти Чжао Венбо. Изпитателният полет на апарата около естествения спътник на Земята се е състоял от три етапа с различна скорост, височина и конфигурация на орбитата.

Лунният орбитален апарат бе изстрелян на 24 октомври 2014 година. На 1 ноември обслужващият модул се отделя от възвращаемата капсула. В края на ноември, той достигна точката на Лагранж L2 между Земята и Луната, където до 4 януари тази година, извършва планови задачи.

Полетът на космическия апарат е част от третия етап на програмата на Китай за изследване на Луната. Всички параметри на полета и отработени технологии, ще се използват при  "Чанье-5", който е планирано да стартира през 2017г. Основната задача на апарата  ще бъде доставката на пробите от лунните скали на Земята.

***

Програмата на Китай за изследване на Луната е разделена на три етапа. През първия бяха пуснати сондите "Чанье-1" (2007) и "Чанье-2" (2010). Като резултат  бе съставена триизмерна карта на повърхността на спътника на Земята с висока резолюция, определени са районите, където се предвижда да кацнат следващите апарати. 

През втория етап през 2013 г. стартира "Чанье-3", който доставя на повърхността на Луната самоходния апарат "Юйту". Резултатът от последния етап трябва да бъде доставянето на пробите от лунните скали на Земята.

***

След 40 години отсъствие на човешка активност на Луната, Китай е третата страна в света след САЩ и СССР, чиито космически апарат каца на планетата. Това се случва в началото на декември 2013г., когато на лунната повърхност се спуска сондата "Чанъе-3" (Чанъе е богиня на Луната в китайската митология). Тя има задачата да достави лунохода "Юйту" ("Нефритен заек") и да върне на Земята образци лунна почва.

"Нефритеният заек" (такова митично същество, според китайските предания, живее на Луната и приготвя вълшебен прашец за безсмъртие) е шестколесен всъдеход, пълен с електронна апаратура. За съжаление, китайският луноход излиза от строя на 25 януари и не успя да завърши мисията си.

Китай също има амбициозна космическа програма: да изпрати марсоход на Марс около 2020 г., космически станции около 2022г. и да тества тежка ракета-носител около 2030 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.