27 януари 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайският модул бе умишлено разбит на лунната повърхност (видео)

Излитащият модул на китайската автоматична станция „Чанг'Ъ-5“ бе разбит по план в лунната повърхност, за да се избегне замърсяване на орбитата на спътника.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 декември 2020 в 13:53 38560

Историческата китайска  мисия „Чанг'Ъ-5“ събра 2 kg проби от лунна почва и сега се очаква да ги върне на Земята. Излитащият модул на станцията бе разбит по повърхността на спътника. Това е планирано действие, целта му е да се избегне появата на отломки в орбитата на Луната.

Центърът за контрол на мисията е изпратила командите си към космическия кораб в 00:59 вторник българско време, в резултат на модулът се разбива на в лунната повърхност около 1:30, българско време, което бе съобщено от ръководителите на лунната програма на Китай вчера.

Ударът е станал при 0 градуса дължина и 30 градуса южна ширина. Съобщените координати предполагат ударът да е станал между древните кратери Regiomontanus и Walther в южната планинска област.

Излитащият модул бе решаващ компонент в сложната 23-дневна мисия „Чанг'Ъ-5“ за събиране на лунни проби и доставянето им на Земята.

На 5 декември апаратът „Чанг'Ъ-5“ успешно изпълни задачата си за събиране на лунна почва и завърши първия опит за роботизирано скачване в лунната орбита.

Безпрецедентното събитие позволи прехвърлянето на пробите в капсулата за повторно навлизане в атмосферата на Земята, прикрепена към орбиталния модул.  Когато комплексът достигне орбитата на Земята, модулът за повторно влизане ще се откачи и ще се върне на нашата планета.

Получените проби ще се изследват от учени, което ще помогне да се разбере по-добре структурата на естествения спътник на Земята.

Мисията „Чанг'Ъ-5“ е изключително важна за Китай. Това е първата експедиция за връщане от Луната в историята на Китай. Успехът му ще доближи КНР до пилотиран полет до Луната с последващо създаване на изследователска база на нейната повърхност.

Източник: Chang’e-5 spacecraft smashes into moon after completing mission, Space News


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.