02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайският синтезен реактор постави нов рекорд от 102 секунди задържане на плазмата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 февруари 2016 в 12:32 88630
Тази снимка от 30 юли 2015 показва експерименталния китайски токамак EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak). Снимка: xinhuanet.com

Китайските учени обявиха вчера, 4 февруари, че са постигнали нов рекорд на експерименталния термоядрен реактор тип токамак EAST. Те са успели да поддържат разредена плазма с температура от 50 млн. градуса по Целзий в продължение на 102 секунди.

Самостоятелно проектираният от Китай свръхпроводящ експериментален токамак - термоядрен реактор, наречен EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) в Хефей, столицата на провинция Анхуей в Източен Китай е започнал работа през 2007 г. и вече е рекордьор, според агенция "Синхуа"

Той е първият експериментален термоядрен реактор в света, влязъл в експлоатация. В края на 2013-та EAST поставя рекорд: китайските физици успяват да стабилизират плазмата в продължение на 30 секунди. 

Сега, на 4 февруари, китайските изследователи съобщават, че през януари 2016 г, успешно са изпълнили най-дългото в света - 102 секунди - задържане на плазма при температура 50 милиона градуса по Целзий. За да добиете представа - температурата на повърхността на Слънцето е 6000 градуса, а в ядрото на Слънцето - 15 милиона градуса. 

Припомняме ви, че ден преди това, 3 февруари, канцлерът на Германия Ангела Меркел пусна немският термоядрен реактор тип стеларатор, чието постижение засега е едва 1-2 секунди задържане на плазмата.

Източник: xinhuanet.com

Първоначалната цел за построяването на токамака EAST е била подготовка за създаването на първия пълноценен реактор за ядрен синтез ITER в Южна Франция, който се очаква да заработи през 2020 г. Дотогава китайските физици в EAST се надяват да успеят да задържат високотемпературната плазма за поне 400 секунди.

Думата „токамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках“) означава експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и поддържа термоядрена плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните варианти за бъдещ енергиен източник.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.