02 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Китайци изстреляха и приземиха прототип на ракета за многократна употреба (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 октомври 2021 в 14:04 42780
Nebula-M1. Кредит: Deep Blue Aerospace

Китайската частна космическа компания Deep Blue Aerospace тества прототип на своята обещаваща ракета за многократна употреба Nebula-M1.

Апаратът достигна височина от 100 метра и се завърна успешно.

Космонавтика, Deep Blue Aerospace, ракета за многократна употреба

Китайците провеждат редовни тестове на прототип на ракета за многократна употреба. Тестовете се провеждат в космическата база Тончуан.

Оборудван с четири опори, апаратът стартира успешно, достигна надморска височина от 100 метра и се върна обратно.

Видеото демонстрира всички етапи на този полет.

Ракетата има двигател с променлива тяга Leiting-5 с електрическа помпа, захранван от керолокс - керосин и течен кислород.

Тестовете са част от разработването на пълноценна 2,25-метрова ракета-носител „Nebula-1“, която е планирана да лети през 2023 г.

Предполага се, че Nebula-1 ще може да изнесе 500 килограма товар на 500-километрова слънчево-синхронна орбита.

Вертикално излитане на 100 метра височина, тест за вертикално кацане в Тончуан, провинция Шанси, проведен от Deep Blue Aerospace, 13 октомври 2021 г. Кредит: Deep Blue Aerospace

Deep Blue Aerospace Technology Co., Ltd. е създадена през 2017 г. и е със седалище в Нантонг близо до устието на река Яндзъ. Това е една от многото китайски частни чкосмически компании, които се появиха, след като централното правителство на Китай отвори сектора в края на 2014 г. По-специално Deep Blue Aerospace директно разработва ракети носители за многократна употреба, прескачайки солидните ракети, които повече китайски стартъп фирми са избрали да разработват първо.

В бъдеще компанията Deep Blue Aerospace иска да създаде по-мощна ракета носител за многократна употреба Nebula-2, която ще може да изведе 4,5 тона товар в нискоземна орбита.

Източник: Deep Blue Aerospace conducts 100-meter VTVL rocket test, spacenews


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.